SHARE

Дори да следите американската политика с интерес, то ще ви бъде простено, ако сте изпуснали новината, че секретарят по регионално развитие Бен Карсън е извършил незаконни правителствени харчове за 31 000 щ.д., за да обзаведе офиса си.

В други времена това можеше да бъде корупционен скандал, който заедно с дебата за оръжията в САЩ да е водеща новина седмици наред. Днес това не само не бе водещата новина за деня, но и повечето медии го пропускат без особено да се замислят.

Как иначе? Само за последните 24 часа Тръмп за пореден път нападна главния прокурор Джеф Сешънс, бе отнет достъпът до класифицирана информация на зетя и съветник на Тръмп Джаред Къшнър, директорът по комуникации и неговият заместник си подадоха оставките, като първият преди това даваше показания пред Конгреса за връзките на кампанията на Тръмп с Русия.

Най-големият удар дойде от оставката на един от най-доверените от години хора на Тръмп – Хоуп Хикс – 29 г., и най-млад директор по комуникации (четвърти за администрацията на Тръмп). Оставката й дойде незабавно след разпита й от Конгреса на САЩ, на която тя отказа да отговори на много въпроси (навярно за да не бъде уличена в лъжа).

Но това, че тя отказва да говори пред Конгреса, означава, че тя не иска да следва линията на Тръмп и е възможно да каже много неща на специалния прокурор Робърт Мълър, който вече я е разпитвал в края на миналата година. Подобна бе тактиката на Стив Банън, който също отказа да дава показания пред Конгреса, но бе на продължил 20 часа разпит при специалния прокурор.

А Хикс определено има какво да разкаже. Тя не само е един от най-доверените хора на Тръмп – бивш модел на Ralph Lauren, който започва да работи за дъщерята на президента Иванка Тръмп преди години, – но и има ключово участие в един от най-уличаващите епизоди на скандала за връзките на кампанията Тръмп с Русия.

В средата на миналата година – когато Тръмп вече е президент –  New York Times разбира, че през 2016 г. се е провела среща между Доналд Тръмп-мл., Джаред Къшнър и шефа на кампанията Пол Манафорт с руски агенти в Trump Tower.

Тогава екипът на Тръмп търси начин как да комуникира това с медиите, а президентът обсъжда със своите адвокати какво да прави с имейл коресподенцията на сина му – Тръмп-мл., в която изрично се казва, че тази среща е “част от усилията на руското правителство да помогне на баща ти”.

В един от тези разговори – включващ Хоуп Хикс, говорителя на адвокатите на Тръмп Марк Корало и Доналд Тръмп – Хикс казва, че тези имейли никога няма да видят бял свят. Това предизвика напускането на Корало, който се притеснява, че този разговор е уличил участниците във възпрепятстване на правосъдието. 

Корало бе разпитан наскоро от специалния прокурор Мълър и ако това, което твърди е истина, то Хоуп Хикс е заплашена от обвинение за възпрепятстване на правосъдието – искаща да укрие имейл кореспонденция, която знае, че представлява интерес за разследващите.

Но Хикс може да реши и да избегне тази съдба, ако им предложи по-значима информация. Доколкото знаем, по време на кампанията и администрацията на Тръмп цялата важна имейл кореспонденция е минавала през нея. Тя е служила като своеобразен посредник – имейлите са били изпращани до нея, а тя е показвала през телефона си тяхното съдържание на Доналд Тръмп.

Фактът, че тя напуска администрацията, говори, че може да е решила да предприеме този ход.

Освен нея в Белия дом се разразява и друг скандал. На Джаред Къшнър – съветник и зет на президента – отговорен за неща като “мира в Близкия изток”, административна реформа и отношенията с Китай, му беше отнет достъпа до строго секретна информация и не може да изпълнява отговорностите си. Със същото са заплашени още над 30 служители в Белия дом (включително Иванка Тръмп).

Най-очевидната причината: Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзките на кампанията на Тръмп с Русия, но също така Джаред Къшнър е уязвим от бизнес интересите си в Обедините арабски емирства, Китай, Мексико и Израел и може да издаде строго секретна информация. Затова и Департаментът по правосъдие е направил заключението, че Къшнър в близките месеци няма да получи постоянен допуск до класифицирана информация.

Все повече и примката на разследването се затваря и това води до оставки и проблеми за Белия дом. Изглежда, обвиненията, а с тях и истината за случилото се предстои да бъде разбрана съвсем скоро.

 

SHARE