Над половината държави в EС и Великобритания – червена зона за Covid-19

Над половината държави в EС и Великобритания – червена зона за Covid-19

SHARE

Над половината държави в Европейския съюз и Великобритания бяха обявени за червена зона за Covid-19 в ново приложение на Европейският център за превенция и контрол на болестите.

Картата, която дава упътвания за пътувания и ограничения, беше създадена, след Европейският съвет одобри във вторник координиран подход за целия блок.

17 от общо 31 държави, които Европейският център покрива, бяха определени като червена зона, което означава, че за последните 14 дни случаите са повече от 50 на 100 хиляди души население, а процентът на позитивни тестове е над 4.

За 5 държави не е определен рискът, заради липса на достатъчно информация – това са Австрия, Германия, Швеция, Дания и Исландия, съобщават от Европейския център за контрол на болестите.

Нови рекорди в Европа

Френските власти съобщиха за над 30 600 случая на зараза с коронавируса в страната за денонощие – рекорд от началото на епидемията. В Париж и още 8 големи градове във Франция е наложен вечерен час. Правителството обяви готовност да помогне на пострадалите от това бизнеси с 1 милиард евро.

В Италия също е регистриран рекорд – 8800 новозаразени, с 1500 повече от предходното денонощие. Противоепидемичните мерки там са регионални. В южния регион Кампания днес беше обявено затваряне на училищата до края на месеца.

В Испания случаите на зараза са 13 300 за един ден. В Каталуня за 15 дни затварят барове и ресторанти в опит за удържане на масовата зараза.

Полското правителство обяви намаляване на работното време на баровете и ресторантите, забрана за публика на спортни събития и затваряне на училищата в районите с най-интензивно разпространение на вируса. Към момента към тях се числи и столицата Варшава. Премиерът Моравиецки призова възрастните хора да не напускат домовете

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.