Над 250 000 са вече жертвите на COVID-19 по света

Над 250 000 са вече жертвите на COVID-19 по света

SHARE

Жертвите на коронавируса по света надхвърлиха 250 хиляди души. Това сочат данните на университета “Джонс Хопкинс”.

Лъч надежда обаче дава фактът, че най-тежко засегнатата страна – Съединените щати – отбеляза най-ниския брой смъртни случаи за денонощие от един месец насам – 1 015 починали.

Същевременно става ясно, че заразата е проникнала в Европа по-рано от досега констатираното.

Първият случай на зараза с COVID-19 във Франция е бил през декември – месец по-рано, отколкото се предполагаше. Пациент, който е бил диагностициран с пневмония на 27 декември, всъщност е имал коронавирус, съобщи лекарят му.

Това станало ясно, след като проба от пациента, взета тогава, наскоро е била изследвана и е дала положителна проба за вируса. Мъжът, който е около 50-годишен, заявил, че не знае откъде е прихванал болестта, тъй като не е посещавал райони на зараза.

 

А в Германия осем души от екипажа на круизен кораб дадоха положителна проба за коронавируса. На борда на кораба, собственост на голяма туристическа компания, е имало близо 3 000 души. 58 от екипажа са китайци и никой от тях досега не е дал положителна проба за COVID-19.

Китайското посолство в Хамбург изпрати на съгражданите си продукти от първа необходимост.

“Получихме пратка от китайското посолство, която съдържа медикаменти, един пакет мокри кърпи и три пакета маски. Благодаря на персонала на китайското посолство в Германия и на нашата велика родина”, заяви Ли Аннан, член на екипажа.

Световни лидери обещаха над 8 милиарда долара за финансирането на изследвания и лечение на новия коронавирус.

Около 40 държави участваха в онлайн конференция под егидата на Европейския съюз. Над 30 държави, заедно с ООН и филантропски организации и изследователски институти направиха дарения. Европейската комисия обеща  1 милиард евро за разработката на ваксина.

Същата сума дава и Норвегия. Франция, Германия и Саудитска Арабия отделят 500 милиона евро. Япония дарява над 800 милиона долара.

COVID-19 в числа

ЗАРАЗЕНИ* НОВИ ПОЧИНАЛИ
България 1 689 37 78
Света 3 660 055 16 784 252 675

* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани.Източник: Worldometer

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.