Над 10 часа полицията не пуска бус на „Системата ни убива” да...

Над 10 часа полицията не пуска бус на „Системата ни убива” да продължи към Орлов мост

SHARE

Полицията не допусна бус на „Системата ни убива” да стигне до Орлов мост тази вечер. Цяла нощ той е спрян на кръстовището на Софийския университет, заедно с майки на деца с увреждания вътре, и заобиколен от служители на реда. Според протестиращите от МВР първо обещали да пропуснат превозното средство, но след това са се отметнали.

 

От полицията обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса в посока Орлов мост, тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат в този участък.

По-късно вечерта нов палатков лагер се появи на кръстовището на бул. “Васил Левски” и бул. “Цар Освободител”, което вече също е затворено от протестиращи.

„След като бяхме в Банкя, дойдохме пред МС, там ни посрещнаха с аплодисменти и казахме, че ще дойдем на Орлов мост да подкрепим барикадата. Първо ни пуснаха полицаите и казаха, че няма проблем с нашето идване. И тук изскочиха полицаи, обградиха ни и вече два часа сме тук.

Майки с деца ни даваха вода, защото ние вече сме затворени много часове, защото стоим тук дълго, ние нищо не сме направили” – споделиха жените от буса.

Те уточниха, че не са имали комуникация с полицаите и до момента нямат информация защо са задържани. Не са им проверявани и документите. Имат вода и храна, помагат им от протеста.

Лидерът на „Да, България” Христо Иванов се опита да преговаря с органите на реда бусът да бъде пуснат. От полицията му обясниха, че майките са свободни да си тръгнат направо и наляво, но пеша, без буса. Те обаче не го направиха и предпочетоха да останат в превозното средство.

По-рано протестиращите отправиха предложение чрез медиите до началника на СДВР да позволи на буса да се придвижи с полицейски кордон до Орлов мост.

 

Те освободиха пътя, за да мине бусът и скандираха „Пуснете майките”. Въпреки това до решение не се стигна.

Представител на „Правосъдие за всеки” каза, че дали да пропуснат превозно средство е решение на протестиращите.

„Те решават кого да пускат, пускат линейки и коли със специален режим на движение. Но от протестиращите чух, че са пускали и коли с болни хора. Т.е. те самите, ако имат волята да пуснат този автобус, няма основание да не мине оттам колата. При положение, че самите протестиращи искат да минат майките, няма основание за такива крути мерки, каквито взема полицията.

Пращат ни в пресцентъра на МВР да питаме, защото няколко пъти питаме с кой началник да разговаряме, но такъв не ни беше посочен. Няколко пъти протестиращите се оттеглят, за да пуснат буса, но очевидно това не се случва. Не може министърът и шефът на СДВР да не знаят какво се случва в момента. Законова пречка няма, означава, че причината е друга”.

По-рано се стигна до неразбирателство сред самите протестиращи, които обвиниха един от присъстващите за провокатор.

Към 8 часа тази сутрин буса все още е на кръстовището на Софийския университет.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.