SHARE

Ако ви е необходимо нагледно и просто доказателство за причините, поради които не ни искат в Шенген, прочетете тази статия.

През ноември 2012 г. в ГДБОП е получена справка от службите за сигурност на Германия, в която се посочва че при наблюдението и контрола на членове на албанска организирана престъпна група са установени разговори с ползвател на български абонат на мобилна мрежа. Албанската група се занимава с трафик и разпространение на наркотици, а ангажиментът на българския абонат е била да съдейства за легализиране на получени от тази дейност парични средства. В справката германските служби за сигурност искат от ГДБОП установяване на ползвателя на българската СИМ карта. При извършената проверка от ГДБОП се установява, че посоченият номер се ползва от някой си Станчо Станев, служител на… българската НСО!

Станев е роден на 13 юли 1967 г. в Стара Загора. Завършил е ветеринарна медицина в Старозагорския университет (едва ли има по-добра образователна квалификация за НСО). Постъпва в службата през 1995 г., където е в екипите за лична охрана на президентите Желев и Стоянов, премиера Станишев, както и в звеното, отговарящо за подготовката на новоназначените служители.

След като ГДБОП уведомява ръководството на НСО за получената информация, допускът до класифицирана информация на Станев е отнет и той закономерно е освободен от НСО през януари 2013 г.

Както обаче често става в България, вместо Станев да бъде разследван и съден за сътрудничеството си с албанската мафия в Германия и той да не може да си намери работа, където и да било в службите за сигурност на страната ни, той обжалва заповедта за отнемането на допуска му за класифицирана информация и освобождаването си от служба. Заповедта скоро е отменена от съда и Станев е възстановен на служба в НСО.

Служители в НСО, скандализирани от възстановяването му, предполагат, че това е станало с протекции на Сергей Станишев и Мая Манолова. Всъщност Станев живее на семейни начала с член на политическия кабинет на Станишев от мандата му на премиер и е кум на дъщерята на Манолова. След възстановяването си на служба Станев получава и допуск до класифицирана информация, издаден от НСО, която извършва самостоятелно проучването на служителите си. Как и защо се е случило това, трябва да отговори бившият началник на НСО, а днес генерален консул в Санкт Петербург Ангел Антонов.

С влизането си в президентството през януари 2017 г. Радев изисква от тогавашния началник на НСО Ангел Антонов да назначи за началник на първи отдел… именно Станчо Станев! Отделът отговаря за личната охрана на президента и неговата съпруга, Десислава (която не е ясно защо е под охрана), както и за охраната на сградата на администрацията на президента.

Защо президентът Радев настоява именно Станев да отговаря за неговата охрана и сигурността? Може пък и да е впечатлен от “международните контакти” на Станев? Отговорите са в областта на предположенията. Но пък стана кристално ясно, че президентът обича да се заобикаля с близки сътрудници, които имат или са имали проблеми с прилагането на Закона за защита на класифицираната информация – в това число прибавяме и началника на кабинета му Иво Христов, за когото “Терминал 3″ писа първи, че няма допуск.

Как, драги управляващи на тази клета територия, да сме част от Шенген, като служителите ви в сектор сигурност работят едновременно и за албанската мафия?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.