SHARE

Вчера множество излязоха в центъра на София на нов протест – този път срещу център за изгаряне на отпадъци, който с един куршум ще нанесе щети върху здравето, задължи общината и изземе от инвестициите за рециклиране в столицата.

Столична община и “Топлофикация-София” искат да построят още един “комин” в София с начална цена 260 милиона лева, но към тях могат да се прибавят още милиони за поддръжка.

Най-лошото е, че повечето граждани дори не знаят за проекта.

На 17 май 2018 членовете на Общинския съвет приеха предложението на кмета Йорданка Фандъкова за поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 130 000 000 лв. за проект за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъците.

  •  Още един източник на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини във въздуха!
  •  Инсталацията ще изгаря 180 000 тона годишно боклук – вместо да се инвестира в разделно събиране, рециклиране и компостиране.
  • Ще се отделя 36 000 тона пепел годишно, която ще се депонира във “Враждебна”.
  • +8 000 тона токсична пепел, която ще се кара към депото за опасни отпадъци в Севлиево и към Германия!
  •  30-годишен договор – период, в който ще трябва да пълним пещта непрекъснато (ако няма достатъчно отпадъци, ще се горят утайки от пречиствателната станция на София!, или ще внасяме боклук от други държави.)

Всички числа са от доклада по ОВОС – можете да видите тук.

От организация “За Земята” са поискали от общината актуализиран идеен проект, предпроектно проучване, анализ разходи-ползи и други документи. Те са им били отказани и организацията е завела дело, което е спечелила на първа инстанция. Впоследствие е подадена касационна жалба от ответната страна и съдът насрочи първото заседание по делото за 7 октомври 2019 г.!

Графиките и информацията за готвения от Столична община проект са взети от “За земята”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.