МВР: Полицаите са превишили правомощията си в случая с Евгени Марчев

МВР: Полицаите са превишили правомощията си в случая с Евгени Марчев

SHARE

Приключила е проверката за инцидента със студента Евгени Марчев – момчето, което пострада под колоните на Министерски съвет по време на протеста на 10 юли, и заради който инцидент МВР започна разследване дали полицията е употребила сила.

Това съобщи новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски пред бТВ. Той посочи, че потърпевшият Марчев не се е явил в СДВР, за да даде показания. Полицията се е самосезирала от сигнали в медиите.

„Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишаване на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР”, съобщи Терзийски по повод проверката за употребяване на полицейска сила спрямо протестиращи граждани, в случая, инцидентът с Евгени.

Четирима полицаи ще бъдат наказани дисциплинарно, заради побой над граждани по време на протестите на 10 юли пред сградата на Министерския съвет, съобщиха от МВР.

Вътрешният министър съобщи, че ще бъдат наложени наказания на полицейските служители, като на един от тях, който е на висока длъжност в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко.

След проверка назначената комисия към СДВР е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел “Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели, съобщават официално от СДВР.

Материалите са изпратени на Софийската районна прокуратура по компетентност, посочват от СДВР и допълват, че проверката е разпоредена заради публикувани видеоклипове в медиите, показващи употреба на физическа сила от полицейски служители по време на протестите на 10 юли пред сградата на министерския съвет.

Самата дисциплинарна проверка е разпоредена от директора на СДВР.

Пострадалите граждани са отказали да говорят пред проверяващата комисия. Материалите по случая са изпратени и в Софийската районна прокуратура.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.