SHARE

Министърът на външните работи Екатерина Захариева излезе с позиция по повод проведения вчера референдум в Македония, на който над 90% от гласувалите подкрепиха промяната на името на Македония към европейския ѝ път на развитие при 36,8% избирателна активност. 

Публикуваме позицията на МВнР:

Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика – с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха.

Гражданите имаха свободен избор и над 90 процента от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност.

Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат. Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми.

Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО.

Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.