SHARE

Кметът на община “Младост” Десислава Иванчева беше арестувана днес в акция, организирана от КПКОНПИ, която претърпя сериозни критики за това, че е институция “бухалка”. 

Един от първите, които съобщиха за акцията, беше бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който обяви в социалните мрежи, че Десислава Иванчева е заловена с подкуп.

Макар все още официално потвърждение на информацията да няма, то се появи информация по медиите, че тя е заловена с крупната сума – 70 000 евро. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

По този повод публикуваме водещи реакции от социалните мрежи:

Евгений Кънев, доктор по икономика

Старите практики са живи – още при комунизма се обаждаха отгоре да свършиш нещо незаконно, а след това ти пращаха проверка. Така става с всички непослушни или кривнали от “правата” линия кадри.

 

Илиян Василев, бивш посланик на Република България в Русия

Не съм уверен – според мен е активно мероприятие. Не за друго, а защото е медийна постановка, арест на живо, веднага започна медийната канонада, за да я фиксират като “виновна” още далеч преди съдът да постанови какво и да било. И това ще мине за “борба с корупцията” – на най-големите корупционери в историята на държавата.

Не вярвам нито дума на този прокурор, на този шеф на псевдокорупционното звено, на това правителство в сферата на борбата с корупцията. Изглежда много нагласена история.

Призовавам “Демократична България” да защити правото й за справедлив съдебен процес и презумпцията за невиновност.

Значи за 16 милиарда лева ДДС несъбрано, защото едни големи приятелски компании стоят зад източването, няма никакво действие – ни акции, ни виновни. Няма за милиарди през години несъбрани данъци печалба (защото са укрити) от пак приятелски фирми и изведнъж хоп – кметицата на “Младост” – която единствена е избрана извън Системата и готово – виновна.

Не става, господа другари, ама никак не става. За всеки случай ще я арестуват, ще я затворят, за да няма достъп до пресата и медиите, докато кампанията по очернянето й си свърши работата.

Мутри в политиката, мутри в прокуратурата, мутри в медиите. Нали не си представяте, че камерите са били там “случайно”.

Реагирам по инстинкт – разбирате, че не мога да имам факти.

Ивет Добромирова, един от създателите на Терминал 3, говорител на служебното правителство на Марин Райков

Не знам за кметицата. Знам, че и в деня преди изборите през 2013 г. на много хора им се струваше възможно в Костинброд да се печатат бюлетини, с които да се подмени вота. Дори и когато беше обявено, че има двойни дъна на автомобили и самолети, с които въпросните бюлетини да се изнесат в страната и чужбина от въпросната печатница и така да се подмени вота пак имаше хора, на които това им се струваше възможно. И на всички медии също. А тогава те не бяха само на Пеевски. После всички знаем какво се случи. Аналогиите не са случайни. Нещо се случва. И то не е случайно. Не вярвам в случайността, а съм живяла дълго и преживяла още повече.

Някои сходства: тогава бяха главният прокурор, Мая Манолова (БСП), Бареков и ТВ7 на Василев и Пеевски. Днес са шефът на мега антикорупционната комисия, шефът на спецпрокуратурата, Антон Тодоров (ГЕРБ), Канал3… И двете акции са идентично безумно шумно показни.

ПП Трудно е да вярваш на орган с под 10% обществено доверие (не случайно наричам прокуратурата орган, а не институция…)

Христо Иванов, бивш правосъден министър и един от лидерите на “Демократична България”

 

Арести, координирани с проправителствени “медии” (и зорки пропагандисти на управляващите), оставяне на задържаното лице повече от час с белезници в центъра на града… гледали сме вече този тип продукции и знаем, че нищо от това не обслужва никаква процесуална цел. Който се съмнява – справка решенията на страсбургския съд срещу България по Цветановите подвизи. Не знам дали госпожата е взела подкуп. Знам, че тече кампания за легитимирането на Пламен Георгиев за нов главен прокурор и на Цацаров за приемливо назначение в Конституционния съд тази есен. Накрая плащаме всички ние…

 

Антоанета Цонева, “Демократична България”

 

СДС се бият като футболни агитки и размятат сценарий с някаква драматургия, която не можеш да повярваш, че някой би следвал… но се твърди, че това е план за унищожаването на партията, в същото време – пеевска телевизия показва арест на живо на кметицата на район, тя е с белезници и на улицата повече от час, твърди се, че е заловена с подкуп… всичко е лайв – и боят, и арестът – едните си пазят председателя с мутри, другите превръщат институциите в панаирджийки бухалки… изпълнителите са едни и същи, сценарият е подготвен, разпадът е на живо…

Борис Бонев, “Спаси София”

 

Арестували са Десислава Иванчева, кмет на район “Младост”, за подкуп. Не знам дали е взела подкуп, не коментирам чисти или не са ѝ нещата, защото не знам. Няма как у мен обаче да не остане особено силно чувство на несправедливост. Несправедливост не защото искам да я оправдавам, а защото си мисля, че още бая други кандидати за белезниците има из София, но заради партийната им принадлежност към ГЕРБ, изглежда, че КОНПИ и МВР по-скоро ги подминават.

Чувството ми за несправедливост се подсилва и от факта, че именно бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров публикува пръв информация за ареста (колко удобно), а медиите само след минути бяха подхванали новината, а част от тях дори с видео. И всичко това се случва ден преди Иванчева да даде пресконференция, на която се очакваше да говори, че промените в закона за за застрояване на София предвиждат възможност за поголовно унищожаване на зелените площи на града.

Искам институциите да работят, искам всеки корумпиран да е в затвора. Но и искам правилата и законите да важат за всички, а не само за неудобните.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.