МРРБ ще предостави близо 130 млн. лева за борбата с Covid-19 у...

МРРБ ще предостави близо 130 млн. лева за борбата с Covid-19 у нас

SHARE

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще предостави близо 130 млн. лева чрез оперативната програма “Региони в растеж” за борба с разпространението на Covid-19 в страната.

Целта е създаване на устойчивост на здравната система в работата в условия на пандемични кризи, съобщиха от министерството.

Парите се осигуряват от общия финансов ресурс, определен за България по новия инструмент на Европейския съюз за реакция срещу кризата от коронавируса.

За целта в програмата се създава нова приоритетна ос в подкрепа за здравната система за справяне с кризи.

Решението е било взето на онлайн заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, под председателството на зам.-министъра и ръководител на управляващия орган – Деница Николова.

Сред проектите, които ще се подкрепят, са – разкриване на сектори за лечение на коронавирус, с нужното медицинско и болнично оборудване и мерки за повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология в София и във Варна за диагностика на Covid-19.

Освен тестове за коронавирус в двата центъра ще се доставят уреди за извличане на кръвна плазма.

През миналата година Министерството пренасочи над 40 млн. лева по оперативната програма към Министерството на здравеопазването, за да бъдат осигурени медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.