МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1-ви до 6-и...

МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1-ви до 6-и клас

SHARE

Обмисляме да удължим учебната година за учениците от 1. до 6. клас с две седмици, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция.

„Най-тежките седмици са в момента, може би и в началото на следващата година, когато дори и да спаднат стойностите пак могат да се повишат, когато дойдат сезонните грипни вируси и се натрупат с коронавируса“, коментира Вълчев, добавяйки, че се очакват ваксините и учителите да бъдат от първите ваксинирани.

„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици“, обясни Вълчев.

„Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец“, обясни още просветният министър.

„За 1. и 6. клас имаме две седмици маневреност през юни месец. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите три седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда“, каза Красимир Вълчев.

Министърът поясни, че се удължава учебната година, но не и учебният план.

„Увеличават се с две седмиците, в които родителите и децата ще имат възможност да бъдат ангажирани със занимания. Занимания, които няма да бъдат задължителни“, уточни той.

По думите му обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно на присъствената форма.

„То е частично ефективно – малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап и по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, допълни Вълчев.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.