Мнозинството в Камарата на представителите на САЩ каза “да” за импийчмънт на...

Мнозинството в Камарата на представителите на САЩ каза “да” за импийчмънт на Тръмп

SHARE

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж, предадоха световните агенции.

 

Така той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти. Инициативата беше подкрепена с 232 гласа “за”, 197 конгресмени гласуваха “против”, с което резолюцията беше приета.

За резолюцията гласуваха и десет съпартийци на Тръмп от Републиканската партия.

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил.

Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Първият опит за отстраняване на Тръмп беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Дебатите по предложението за импийчмънт на президента в Камарата на представителите продължиха няколко часа.

От името на демократите председателят на Камарата Нанси Пелоси обяви Тръмп за заплаха за страната заради събитията от сряда, когато негови поддръжници превзеха за кратко сградата на Конгреса:

„Изпитахме на гърба си метеж, който накърни светостта на нашия Капитол и се опита да измени волята на американския народ. Знаем, че президентът на Съединените щати предизвика този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да си иде. Той е недвусмислена и непосредствена заплаха за страната, която всички обичаме“, каза Пелоси.

Очаква се повечето републиканци да гласуват против импийчмънт на президента.

Конгресменът Джейсън Смит от Мисури упрекна демократите, че засилват още повече напрежението:

„С този импийчмънт постъпвате безотговорно. Така само ще разпалите омразата още повече отпреди. Послушайте съвестта си, поставете хората преди политиката, обединете страната!

Същевременно Тръмп призова американците към спокойствие след съобщенията, че се готвят нови протести из цялата страна, предадоха световните агенции.

“След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви”, се казва в изявление на Тръмп.

 

Тръмп наблюдава отразяването на дебатите и гласуването за импийчмънта в Западното крило в момента според източник на Белия дом, съобщи Си Ен Ен.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.