SHARE

В Армения се разиграва схемата “Путин-Медведев”, която предизвика вече многохилядни протести и арест на опозиционните лидери в страната.

От 2008 г. страната се управлява от президента Серж Саркисян, който поддържа старите икономически и политически обвързаностти на страната с Русия. Доскоро той обаче бе ограничен от два мандата по пет години, но след промени в конституцията изпълнителната власт се прехвърли в ръцете на министър-председателя и сега Сарксян ще заеме премиерския пост.

Това предизвика масови протести вече 10-и ден, като по данни на Reuters на улиците на Ереван са излезли десетки хиляди души тази неделя.

Протестите доведоха и до ареста на лидера на опозицията Никол Пашинян и други 240 протестиращи, сред които и водещи опозиционни фигури.

Протестиращи в знак на подкрепа към арестувания опозиционер Никол Пашинян (на снимката)

Арестът е извършен от специалните сили на Армения – т.нар. червени барети, като репортер на Reuters свидетелства, че баретите са разпръснали тълпата и грабнали лидера на опозицията за краката и раменете, когато са го извеждали от протестите.

В отговор президентът, вече премиер Сарксян каза, че опонентите му “не са научили урока от 1 март”, визирайки протестите по време на неговото избиране за президент през 2008 г., когато 10 души загиват в сблъсъци с полицията.

Лидерът на опозицията Пашинян заяви, че никой не е смял и не ще посмее да ни говори с езика на заплахите. “Казвам ви: Не разбирате какво се случва в страната ни. Ситуацията е различна от тази, която познавахте преди 15-20 дни.

Ситуацията се промени – нямаш властта, която си мислиш. В Армения властта се прехвърли на народа”, отговори Пашинян на премиера.

Армения се отделя от Съветския съюз през 1991 г., макар все още да остава подвластна на руските интереси. Включително през 2015 г. Саркисян направи станата член на Евразийския икономически съюз – проект на Путин, който цели да имитира Европейския съюз.


По информация на световните агенции полицията в Армения е започнала със сила и специални средства да разпръсва протестиращи в центъра на Ереван.

Същия ден, в който Никол Пашинян е задържан, е трябвало той да проведе среща с премиера Саркисян.

Какво ще се случи с  тримата задържани депутати остава неясно. Според закона народни представители може да бъдат задържани или арестувани само с одобрение на парламента, което прави акцията срещу тях незаконна.

Адвокати пристигнали в полицейския участък, където се намирали тримата задържани, но органите на реда не ги пуснали да влязат.

Според арменската прокуратура Пашинян и другите двама депутати “са нарушили нееднократно и грубо закона за демонстрациите, организирайки незаконни шествия и митинги и отправяйки призиви да се блокират пътищата и да се парализира дейността на обществените институции”.

След като обяви днешния митинг за незаконен, полицията блокира изцяло централния Площад на републиката в Ереван. Тя обеща съдействие на опозиционерите, за да проведат акцията си другаде, “където няма да нарушават правата на другите граждани”.

От властта побързаха да обявят, че протестите са пъклена конспирация на външни сили.
“На фона на незаконните акции в Ереван различни хора и групи готвят престъпления срещу националната сигурност и конституционния ред в страната”, заяви междувременно арменската Служба за национална сигурност. Тя предупреди, че тайните служби държат под око “тези хора и техните привърженици” и вземат “съответните оперативно-разузнавателни мерки”.

Подобни конспирации последваха и протестите в Украйна срещу проруския режим на Виктор Янукович.

Засега бъдещето на Армения, опозиционерите и правителството остава неясно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.