Младен Маринов: Внушение е, че когато е провокирана, полицията бие

Младен Маринов: Внушение е, че когато е провокирана, полицията бие

SHARE

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че всички полицаи, които са на протестите срещу правителството в София, са инструктирани да се въздържат максимално при провокации и да използват физическа сила само когато всички други средства са изчерпани. В парламента той каза днес, че не иска да се правят внушения, че когато е провокирана, полицията бие.

 

Младен Маринов дойде в Народното събрание по искане на БСП и след заръката на премиера Бойко Борисов и даде информация за действията на полицията на протеста снощи, когато се стигна до сблъсъци и чупене на стъкла на вратата на сграда на парламента. Според министъра дотам се е стигнало, след като към 22.00 часа трансперант “Продава се” пада от сградата на Народното събрание, а група протестиращи започват да хвърлят бутилки и камъни по полицаите. В същото време са взривени и две самоделни устройства.

 

“Един от протестиращите пада, а двама униформени се опитват да му окажат помощ и са атакувани от протестиращите. Пред вратата на парламента е удрян друг униформен, хвърляни са бутилки, предмети, пликове с червена боя и течност, миришеща на ацетон. Двама полицаи са пострадали – единият има прорезна рана от стъкло на главата, а другият – наранявания по тялото. Протестиращите са изтласкани от зоната за сигурност, за да се опази сградата”, обяви Младен Маринов пред депутатите. Снощи са задържани шест лица, а днес още седем. Образувано е досъдебно производство.

“За днешния ден Столичната дирекция на вътрешните работи е предприела действия, но пак искам да се обърна към всички граждани, които излизат на протест, да го правят мирно. Полицаите са там, за да оказват помощ на тези, които протестират. Полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани, атакувани и провокирани. Те са там въпреки страха на техните семейства”, каза още Младен Маринов. Той обяви, че има опасения, че се търси ескалация и конфронтация.

 

След подвиквания от страна на БСП да даде информация за пребития в петък вечер от полицията студент Евгений Марчев министърът каза, че в момента тече проверка и че не може да даде друга информация.

“Искам да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана, тя бие. Когато полицаят е застрашен, по негова преценка законът му дава право да прецени дали да използва средства. Всички полицаи са инструктирани максимално да се въздържат и да не се подават на провокации и да използват физическа сила само когато всички средства са изчерпани”, каза още Маринов.

 

След като излезе от залата, депутати от БСП поискаха той да се върне и да даде информация за бития студент и другите пребити млади хора.

 

По-късно Корнелия Нинова каза, че отговорността за битите хора е политическа и се поема с оставка.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.