Министър Ангелов: България има възможност да ваксинира между 50 и 100 хиляди...

Министър Ангелов: България има възможност да ваксинира между 50 и 100 хиляди души на ден

SHARE

България има възможността да ваксинира между 50 и 100 хиляди души на ден. Това заяви в Стара Загора здравният министър Костадин Ангелов. По думите му организация е създадена, но тя зависи от темпа на доставянето на ваксините в страната.

„Те идват, бъдете сигурни, че нашите решения не се опират на мечти, а на реални доставки на ваксини, които са планове, които ще се случат. Вероятност да останат българските граждани без ваксини не съществува. Предвидените количества, които трябва да получим, са абсолютно достатъчно“, коментира здравният министър.

При получаване на достатъчно дози в имунизационната кампания ще бъдат включени личните лекари, лечебните заведения и мобилните ваксинационни групи.

Министър Ангелов припомни, че от началото на февруари 37,5% от учениците в системата на средното образования ще се върнат в училище. Като това са близо 200 хиляди български деца. Ще бъдат разхлабени мерките в сферата на спорта и културата, като важни за държавата области. Той обясни, че му предстоят срещи с представители на ресторантьорите, но обясни, че е рано за ново разхлабване на мерките.

 

“Ако нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, чак тогава може да говорим за ново разхлабване на мерките.

Радва ме липсата на разговори за забавени линейки, за препълнени болници. Това е минало, но е минало заради усилията на всички и не можем с лека ръка да го забравим и да освободим мерките изведнъж, така че да се върнем в изходна позиция”, коментира Ангелов.

В Стара Загора здравният министър откри пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа в Университетска болница и увери, че министерството е осигурило средства за дооборудването на клиниката с нова апаратура.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.