Министър Ангелов: 2 млн. българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

Министър Ангелов: 2 млн. българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

SHARE

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви  министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол. По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Министърът увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:

„По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“.

България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, независимо от страната-производител, но само ако тази ваксина е одобрено на европейско ниво, каза още Ангелов:

„В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу Covid-19 за задоволяване на нуждите на страната, министерство на здравеопазването няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина и от производител извън ЕС, чиито документи са оценени по същата процедура като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от Еврокомисията“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.