Министър Ананиев отмени заповедта за задължително носене на маски

Министър Ананиев отмени заповедта за задължително носене на маски

SHARE

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си от вчера, с който задължително се носят предпазни маски на открити и закрити публични места.

„Искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество. Вместо това българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби на хората, които са социално слаби и които нямат възможност да си закупят такива маски“, посочи Ананиев. И уточни, че ще бъдат поръчани маски от типа FFP2 или FFP3, които са най-добрата защита за гражданите.

„Маските, които държавата ще закупи, ще бъдат със сертификат. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия“, обясни Ананиев. Той каза още, че се предвижда да бъде намален големият размер на глобата от 5000 лв. за неносене на маска.

Министърът посочи, че правителството силно подкрепя носенето на предпазни маски, като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, но мотивира отмяната на заповедта с това, че няма пълно обществено съгласие в българското общество. „Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези по-тежки мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население“, каза министърът.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.