SHARE

След ареста на двамата журналисти от “Биволь” и RISE Project  по-рано този месец по повод разследване за измами със средства на ЕС шест международни организации:

Европейски центъра за свобода на печата и медиите (ECPMF), Индекс на цензурата, Международният институт на печатните медии (IPI), OBC Transeuropa, Ossigeno per l’Informazione и Организация на медиите от Югоизточна Европа  (SEEMO) публикуваха отворено писмо, осъждащо ареста на журналистите и призоваващо премиера да предприеме мерки за обезопасяване на журналистическата свобода.

Публикуваме писмото, което в оригинал можете да намерите тук.

Уважаеми министър-председател Бойко Борисов,

Долуподписаните организации за свобода на медиите ви пишем, за да изразим безпокойството си за отношението към екип журналисти, разследващи корупцията в България, и да ви призовем да подсигурите тяхната безопасност.

Димитър Стоянов – репортер на българския разследващ сайт “Биволь” и Атила Биро, редактор на румънския разследващ сайт RISE Project бяха задържани във вторник, 13 септември 2018 г., докато се опитваха да предотвратят и документират унищожаването на доказателства за предполагаема корупция при проектите с европейски средства в България.

“Биволь” и Rise Project докладваха за предполагаемата корупция само дни по-рано като част от разследващ проект, финансово подкрепен от програмата #IJ4EU, финансирана от Европейската комисия през Международния институт за печат (IPI) и Европейския център за печат и медии (ECPMF).

Според информацията, която получихме, местната полиция е арестувала двамата журналисти и е отказала да ги освободи, въпреки че са показали журналистическите си карти. Полицията също така е конфискувала телефоните им и не им е позволила да направят обаждане.

След няколко часа те в крайна сметка са освободени. Притеснени сме от случилото се, което навява липса на разбиране от страна на властите за работа на журналистите. Реакцията на високопоставените служители до този момент също показва изпусната възможност за правителството да покаже силна подкрепа за разследващите журналисти.

Нещо повече, научихме, че българските власти са фокусирали усилията си върху това да разкрият източника зад журналистическото разследване и служители са направили изявления, които могат да се тълкуват като застрашаващи безопасността на журналистите.

Разследването, публикувано в “Биволь” и Rise Project – уважавани журналистически организации – от 10 септември съдържа сериозни обвинения в корупция и измама с европейски фондове за стотици милиони български левове. Публикувайки репортажа за събитие с безусловен обществен интерес, журналистите изпълниха демократичния си дълг да следят за престъпления и злоупотреба с власт.

Призоваваме правителството съобразно международните хуманитарни отговорности на България да гарантира, че репортерите, разследващи този казус ще могат да продължат работата си свободно от всякакъв натиск или заплаха, както и ще гарантирате физическата им свобода.

Също ви призоваваме да насърчите властите да разследват злоупотребите, които “Биволь” и Rise Project направиха, наместо да тормозят журналисти, които служат в полза на обществото.

С уважение,

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Index on Censorship
International Press Institute (IPI)
OBC Transeuropa (OBCT)
Ossigeno per l’Informazione
South East Europe Media Organisation (SEEMO)

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.