Чавушоглу: Турция очаква ЕС да признае грешките си

Чавушоглу: Турция очаква ЕС да признае грешките си

SHARE

Турция очаква Европейският съюз да признае грешките си и да оцени стойността, която членството на Турция ще добави към блока, заяви във вторник външният министър на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Анадолската агенция“ и вестник „Сабах”.

По време на заседание на парламентарната комисия за бюджет и планиране Чавушоглу е отбелязал, че Анкара иска да възстанови конструктивния диалог с ЕС.

Според турския външен министър страната му иска да постигне решение на проблемите в Източното Средиземноморие, но Гърция е създала проблеми, защото не смята турските жители на Кипър за равнопоставени.

Наскоро връзките между Турция и ЕС се обтегнаха, тъй като конфликтът на интереси по множество теми предизвика напрежение между двете страни. Разногласията около Източното Средиземноморие засягат по-специално двустранните отношения вече месеци наред.

 

Лидерите на ЕС се договориха на 2 октомври да дадат на Турция срок до началото на декември, преди да обмислят икономически санкции, а Германия, която досега е водила дипломатически преговори с Анкара, иска да даде шанс на диалога поради тесните търговски връзки между ЕС и Турция.

Две седмици след последната им среща на върха, където лидерите обсъдиха икономическите санкции, ЕС досега не успя да убеди Анкара да спре проучването за енергийни източници в териториалните си води.

През изминалата седмица Анкара предложи на Европа маслинова клонка като възможност за възстановяване на обтегнатите наскоро двустранни връзки, призовавайки ЕС да изпълни своята роля, като изпълни обещанието си за Турция за пълноправно членство в блока, пише вестник „Сабах“.

„Виждаме себе си като неразделна част от Европа, с която споделяме 600 години исторически връзки“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч на живо в неделя.

Обръщайки се към членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието за провинциални конгреси чрез видеоконференция, той призова ЕС да спази обещанията си.

„Ние призоваваме ЕС да създаде по-тесни връзки с нас и да спази обещанието си за пълноправно членство на Турция,” каза Ердоган.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.