Методи Лалов: НСО е такава, каквито са управляващите

Методи Лалов: НСО е такава, каквито са управляващите

SHARE

Препечатваме статус от Фейсбук профила на Методи Лалов, председател на групата на “Демократична България” в Столичния общински съвет, за промените в закона за НСО предложени от ДПС:

 

Яли, пили и се веселили. А и здраво са се повозили.

Партията на “обръчите от фирми” ДПС (по Ахмед Доган) и човекът, който само милиционерът Иван Гешев не видя в делото за ограбената КТБ – Делян Пеевски, са решили, че някак си вече не е удобно да обикалят безплатно Земята по екватора. Каква ирония – обръчи и екватор!

Разбира се предложението е факт, след като стана публично известно, че НСО само за една година е навъртяла 2,5 млн. км.

Проблемът не е в НСО. Дали тази служба ще продължи да бъде транспортна фирма за роднини, домашни любимци и пазар на властимащите и приближените им, дали ще продължи да бъде средство за контрол върху политици със съмнителен произход на богатството им – с кого се срещат, къде отсядат, какво ядат и пият, какви разговори провеждат и т.н., зависи най-вече от нас, гражданите.

НСО е такава, каквито са управляващите. Когато управляващите са мутри, НСО ще бъде мутренска служба. А дали някои от мутрите формално ще плащат за охраната си, няма никакво значение. Защото те плащат с откраднатите от нас пари. Тоест пак плащаме ние.

Предложението на ДПС е абсурдно и по ред други съображения. Ето две от тях. По закон (!) НСО не е частно охранително дружество, че да извършва такава дейност срещу заплащане. Отделно от това, представете си, че някое лице не може да плаща за охраната, тъй като няма пари. Тогава ще му откажем ли такава, макар да са налице основания за такава? Следователно решаващо значение имат основанията за охрана, а не заплащането й. Чрез въвеждане на възможност за заплащане се цели да се легитимира фактическото положение да се охраняват лица, за които няма основания да бъдат охранявани.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.