Меркел се изолира заради коронавируса, имала е контакт със заразен

Меркел се изолира заради коронавируса, имала е контакт със заразен

SHARE
Германският канцлер Ангела Меркел ще се изолира у дома си, след като е имала контакт със заразен с коронавируса. Става въпрос за лекар, който в петък следобед ѝ е поставил ваксина.
В идните дни канцлерът също ще бъде тествана и през това време ще продължи да работи, но от дома си. По-рано днес тя направи изявление, в което благодари на всички, отказали се от социални контакти в контекста на коронавирусната криза.

“Огромното мнозинство хора разбраха, че от всекиго от тях зависи успехът в борбата с вируса, че всеки може да даде принос”, каза тя. “Искам да кажа на онези, които вече го правят: благодаря ви. Разбирам, че това е лишение в икономически и в личен аспект.”

По-рано днес федералното правителство и регионалните власти се разбраха в конферентен телефонен разговор за по-строги мерки срещу разпространението на заразата. Те планират като основна мярка да забранят контактите между повече от двама души. Изключения ще се правят за членове на семейства и хора от едно и също домакинство.

 

За целта е необходимо по-специално да се спазва дистанция от 1.5 метра между присъстващите на обществени места. Нарушенията ще се контролират от полицията и административните органи, отбеляза Меркел.

 

Всяка провинция обаче може да действа и с още по-твърди мерки. В Хесен например хората ще могат да ходят по улиците не по двама, а само поотделно. Саксония реши да обяви от понеделник повсеместна карантина на територията си. Бавария го бе направила още в средата на седмицата. Днес бе решено освен това в цяла Германия да затворят врати ресторантите, фризьорските салони и студиата за красота.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.