SHARE

Денят е 28 юни – барабаните бият вече седмици – “МЕРКЕЛ ПАДА!”. Разбира се, причината за това поредно “падане на Меркел” е темата с миграцията. Срещата на Европейския съвет ще бъде последният пирон в ковчега, лидерите няма да постигнат съгласие за миграцията и канцлерът до седмица си е отишла, след нея и ЕС се разпада.

Неочаквано обаче, в последната минута, европейските лидери постигнаха съгласие (за което се знаеше от седмица, а реално е политика на ЕС от три години) и Меркел, Европа, светът и либералният световен ред бяха спасени. 

Отново станахме свидетели на поредния изкуствено създаден скандал, който за съжаление отнове бе гръмко разпространен от уважавани световни медии.

Този път сюжетът се разви няколко седмици. Причината: баварската сестринска партия на Меркел – Християнсоциалният съюз и нейният de facto лидер Хорст Зеехофер искат от канцлера на Германия окончателно да разреши мигрантския въпрос. В противен случай Зеехофер ще разпадне коалицията и сложи край на 12-годишното управление на Меркел.

Самият Зеехофер през всичките тези седмици повтаряше, че изобщо не става въпрос за бъдещето на канцлера: 

“Не познавам никой в партията ми, който иска да застраши правителството на Берлин, разпусне парламентарния ни съюз с Християндемократите [партията на Меркел] или да бутне канцлера от власт”, за пореден път заяви Зеехофер вчера пред телевизия ARD.

Но тази история не е удобна. Системно и особено с помощта на Deutsche Welle се разпространява друг наратив как Меркел пада и това е заради имигрантската й политика. Тази теза се прокрадва с повод и без повод и всеки път се пропуска фактът, че въпросната мигрантска политика е подкрепена не само от Меркел, но от всички партии в Германия с изключение на крайнодясната “Алтернатива за Германия” – а тъй като последната не е на власт, очевидно това не е най-голямата драма за Германия.

Също се пропуска фактът, че този ноември предстоят местни избори в Бавария – провинцията, в която партията на Меркел – Християндемократичният съюз – не е представена, а си партнира с баварския Християнсоциален съюз (ХСС). И тъй като Зеехофер иска да гарантира високия вот на партията си (по последни данни партията ще спечели с 41% на 14% за “Алтернатива за Германия”) прави малко шоу с миграцията.

Невероятно как, но се пропуска и фактът, че мигрантски проблем няма. Споразумението с Турция спира целия мигрантски поток от Близкия изток и в частност Сирия. Единствената вълна е от Либия към Италия, но и тя в последните години е силно намаляла.

От 2015 г. насам, когато бе пикът на миграцията към ЕС, потокът е намалял с 96%, заяви само преди дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Това, разбира се, не пречи на медиите постоянно да се връщат към тази тема и води до огромните разминавания между реалния брой имигранти и представите на обществото, както доказа съвсем скорошно изследване на Евробарометър.

Тъмносиньо: реален брой имигранти във всяка страна на ЕС Светлосиньо: представи на населението за процента имигранти

 

Истинската история на настоящия Европейски съвет на 28 и 29 юни е дългоочакваната реформа на еврозоната, за която постигнаха съгласие лидерите на Франция и Германия и сега ще предложат на останалите лидери.

В тази история обаче победител са ЕС, Меркел и Макрон, а не евроскептичните популисти, които трябва да разказват своята притча за разпадащия се ЕС и ордите от имигранти, които подтикват избирателите да гласуват за тях.

А срещу канцлера на Германия атаката е вечна. Най-вече защото за всичките тези години тя съумява: 1) да се задържи на власт в Германия и управлява голяма коалиция; 2) да крепи Европейския съюз и 3) заедно с френския президент Макрон да бъде лице и двигател на Европа.

И интересите срещу нея и за това Германия да се впусне в спиралата на хаос и популизъм са големи. Съвсем наскоро новият американски посланик в Германия заяви, че ще подкрепи  крайнодесните антисистемни партии в Европа.

Но администрацията на Тръмп далеч не е първата, която иска да разклати Европа и лидерите ѝ. Най-малкото Русия отдавна финансира и подкрепя антисистемните движения на Стария континент.

И за тях всички една тема е най-успешна : миграцията е основният проблем на Европа и решения няма освен разпадането на Европейския съюз.

Това е и историята, която се продава.

 

 

SHARE