Меркел отива при Ердоган, за да опази мигрантското споразумение

Меркел отива при Ердоган, за да опази мигрантското споразумение

SHARE

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция, за да поиска от президента Реджеп Ердоган да опази мигрантското споразумение с ЕС. Това съобщава в. “Зюддойче цайтунг”, цитиран от “Ройтерс”.

В неделя Ердоган заплаши Европа с криза като през 2015 г., когато дойдоха над 1 млн. бежанци и мигранти. Според президента страната няма да може да се справи с нова вълна хора, които може да побягнат, ако подкрепяният от Русия режим на Башар Асад не спре насилието в провинция Идлиб. Между ЕС и Анкара действа споразумение, според което сирийците остават в Турция в замяна на финансова помощ.

Кадри на международни медии показаха конвои от бягащи сирийци. Според “Ройтерс” вътрешно разселените от Идлиб са потърсили подслон в гранични райони, останали под турски контрол след операциите “Щитът на Ефрат” (2016 г.) и “Маслинова клонка” (2019 г.) в северозападната част на страната.

Президентът заяви, че е неизбежно Европа да бъде изправена пред условия като тези от кризата от 2015 г., освен ако не помогне да спре насилието в Идлиб. “Негативният ефект от този натиск, който изпитваме, ще бъде почувстван от всички европейски страни, като се започне с Гърция”, предупреди турският президент.

Турски официални представители твърдят, че Турция е подслонила близо пет милиона бежанци, от които 3.7 милиона сирийци, избягали от конфликта, раздиращ страната им от 2011 г. Данните трудно могат да се потвърдят към днешна дата – официално страната спря да приема сирийци, а по-рано тази година обяви, че няколкостотин хиляди от тях са се върнали в родината си в територии под контрола на турски сили или подкрепяни от тях бойци.

Ердоган е заявявал, че иска и подкрепа от Европа за т.нар. безопасна зона в Северна Турция, където да бъдат върнати сирийци, тъй като в противен случай би се принудил да “отвори портите” за нова мигрантска вълна към Европа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.