SHARE

Ангела Меркел обяви, че е готова за нови предсрочни избори само месеци след последните. Изявлението идва след провала на коалиционните преговори между християндемократите на Меркел, Зелените и либералдемократите след неочакваното оттегляне на последните.

“Много съм скептична” за воденето на правителство на малцинството, заяви Меркел пред ZDF. Канцлерът обяви, че е готова да води страната още четири години, но мисли, че нови избори са нужни, за да бъдат Берлин и Европа стабилни.

Отказът на Меркел да сформира правителство означава, че сега президентът Щайнмайер ще се консултира с другите партии дали те са готови да сформират коалиция, съобщава “Дойче веле”.

Президентът Щайнмайер все още не е обявил какви стъпки ще предприеме, но по-рано днес окуражи партиите в Германия да “преосмислят нежеланието си за сформиране на коалиция”.

Вероятността за коалиция без партията на Меркел е изключително слабо вероятна, като днешното ѝ решение почти със сигурност означава, че страната се отправя към нови избори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.