SHARE

В бранденбургския замък Месеберг Ангела Меркел и Еманюел Макрон представиха общата си позиция за реформи в еврозоната и бъдещето на Европа, с която ще застанат пред останалите лидери на ЕС на “ключовия” Европейски съвет  на 28-29 юни.

На първо място, започна германският канцлер, постигнахме споразумение в областта на отбраната:

Обща стратегия и общ военнен арсенал, както и сътрудничество в разположението на войските на ЕС

“Трябва да изоставим безличието си във външната политика”, заяви Меркел, без изрично да споменава идеята за външен министър на ЕС.

“Втората точка, която обсъждахме, е миграцията.” Трябва да се изправим пред причините за имиграцията като Украйна и Сирия.

“Искаме да работим по начин, който ще прекрати разделенията в Европа – затова ще подкрепим австрийското предложение за подсилване на външните граници на съюза и допълнително финансиране на (граничната служба) FRONTEX.”

“По отношение на имиграцията – трябва да чуем какво гражданите ни казват от дълго време. Затова препотвърждаваме ясно, че ще създадем по-голяма координация”, заяви Макрон.

“За целта ни трябват повече суверинитет, солидарност и единство по отношение на границите”, заяви Макрон.

На трето място Меркел и Макрон са обсъждали реформите в еврозоната – “най-трудната част, но намерихме решение”, заяви Меркел.

Искаме да превърнем Европейския стабилизационен механизъм в монетарен фонд, който да доведе до по-добра конвергенция в еврозоната.

Двамата лидери потвърдиха, че очакват в четвъртък официално Гърция да излезе от от своята криза и приключи спасителния механизъм за страната.

По отношение на Банковия съюз ще бъде подновен договорът и създадени нови механизми за намаление на риска.

Трябва да отворим нова страница за еврозоната – за която е нужно ново споразумение, допълни френският президент Макрон.

“Също така трябва да установим за Банковия съюз – предпазна мрежа. С тези механизми за стабилност ще можем да се справим с рисковете от чуждестранни финансови кризи.”

“Също така се съгласихме на отделна бюджетна линия за еврозоната, решенията за които ще се взимат само от членовете на евроната, но ще се прилагат от Европейската комисия. За създаването на този европейски бюджет работихме дълго време.”

Идните години ще бъдат ключови, за да приложим механизма – за който говорим от 10 години – за споразумение за управление на еврозоната, като френският президент допълни, че тази година трябва да постигнем и решение за дигитална данъчна система.

“Трябва да създадем и агенция за конструктивни инвестиции, както се разбрахме на срещата в София”, както и сериозни инвестиции в изкуствения интелект, допълни германският канцлер.

“Трябва да се обединим, иначе няма как да се съревноваваме със САЩ и Китай”, Меркел също така спомена, че двамата са постигнали съгласие да се намали броят на европейски комисари и до 2025 г. да бъде изградена и нова система за европейските избори.

“Ясно е, че не можем да се справим с тези проблеми, ако нямаме обща визия за бъдещето”, от своя страна заяви Макрон.

Германският канцлер приема част от реформите на френския президент, след като дълго време събираше подкрепа за тях в собствената си страна. Особено недоволство сред немския елит предизвиква притеснението да не се наложи Германия да изплаща изпадналите в дългове страни членки, особено намиращите се в Южна Европа.

Преговорите между двамата съвпадната с миграционния дебат, погълнал Германия, и настояванията на вътрешния министър (и бивш министър-председател на Бавария) Хорст Зеехофер Германия да спре мигрантския поток.

Под заплаха от разпад на коалицията на управляваната от Меркел ХДС и баварския Християнсоциален съюз – Меркел намери компромисно решение да поиска затварянето на европейските граници на настоящия Европейски съвет. Трябва да се отбележи, че Зеехофер поддържа подобни позиции от години и предстоят избори в Бавария – позицията му не е толкова заплаха за коалицията (която е до известна степен преувеличена), колкото гаранция, че на предстоящите избори Бавария няма да попадне в ръцете на крайнодясната “Алтернатива за Германия”. Бавария е родно място на нацизма и едно от неписаните правила на германската политика е, че в провинцията не трябва да се дава повод за възкачването на по-радикални партии от Християнсоциалния съюз – това е и една от причините преди задаващите се избори за по-твърдата позиция на Зеехофер.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.