SHARE

Мениджърът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт се е срещал със създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж през 2016 г., съобщи Guardian. Впоследствие именно Асандж разпространява откраднатите от Русия имейли на Демократическата партия в ключови моменти на кампанията.

Източниците на британското издание съобщават, че Манафорт се е срещал с Асандж през 2013, 2015 и март 2016 г.

Вчера специалният прокурор Робърт Мълър развали споразумението си за сътрудничество с Пол Манафорт, който бе осъден по няколко обвинения за пране на пари и укриване на данъци, с които специалният прокурор заявява, че има достатъчно доказателства да установи, че Манафорт е представил недостоверна информация на разследващите.

С днешното разкритие се затваря кръгът на историята за възможната конспирация на кампанията на Тръмп с Кремъл. Руското ГРУ открадва имейлите, които в крайна сметка намират пътя си до Джулиан Асандж (също смятан за агент на руските служби), който впоследвие е синхронизирал действията си с кампанията на Тръмп чрез Пол Манафорт и Роджър Стоун (също обект на разследване на специалния прокурор; неговият сътрудник и конспиратолог Джером Корси също обяви, че го чакат обвинения от Мълър за комуникация със създателя на WikiLeaks).

Месеци след посещението на Манафорт през март 2016 г. WikiLeaks разпространява и първата порция очернящи демократите и Хилъри Клинтън имейли.

На 13 юли 2018 г. специалният прокурор Робърт Мълър обвини  12 агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които стоят зад хакерските атаки  в САЩ, и в обвинението е споменато, че част от откраднатата информация впоследствие е спусната на Асандж. Все още разследването не е заявило дали Асандж е знаел, че участва в активно мероприятие на руските служби.

По-рано този месец стана ясно, че Джулиан Асандж има засекретено обвинение в САЩ и властите очакват скоро той да бъде екстрадиран в страната.

Множество представители на разузнавателната общност в САЩ са заявявали през годините, че Асандж всъщност е руски агент, който използва и разпространява откраднати от Кремъл данни.

От друга страна, вчерашното действие на специалния прокурор Мълър да развали споразумението си с Манафорт навярно означава, че последният ще прекара остатъка от живота си в затвор, както и че предстоят нови обвинения към него и другите замесени в разследването.

Повече за Пол Манафорт можете да научите в статията “Лобистът на дявола. Невероятната история на Пол Манафорт“.

SHARE