SHARE

Британският премиер Тереза Мей оцеля след вътрешнопартийния вот на недоверие с 200 “за” и 117 “против” гласа. Цената, която е платила за подкрепата, е било даденото от Мей обещание да не води партията на следващите избори.

Проблемите на Мей не свършват дотук, тъй като вотът не просто демонстрира огромното разделение между консерваторите, но и невъзможността да бъде прокарана сделката за напускане на ЕС.

Сега Мей ще се изправи пред още по-трудната задача, която отложи тази седмица – да прокара споразумението с Брюксел през парламента, след като сама си призна, че преди три дни едва ли би могла да набере необходимата подкрепа.

По време на речта си пред консерваторите тази вечер премиерът е обещала, че няма да ръководи партията на следващите избори – ход, който би трябвало успокои недоволните от нея. Тя ясно е заявила, че би искала да остане начело, но е признала и че някои партийни членове не приемат лидерството ѝ. Обещала е, че няма да има предсрочни избори (следващият редовен вот трябва да се проведе през 2022 г.) и е посочила, че сега приоритетът се състои в това да се проведе Брекзит.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.