SHARE

Нападателят на Les Bleus Килиан Мбапе стана звездата на световното първенство, но големите се познават не само по уменията си, но и по това какво правят извън арената.

Мбапе, който стана най-скъпият тийнейджър миналото лято, предполагайки се, че е струвал на ПСЖ около £166 млн., ще дари абсолютно всичките си приходи от световното първенство на благотворителната организация Preiers de Cordees, помагаща на деца с увреждания да провеждат спортни дейности, съобщи L’Equipe.

Доколкото е известно, Мбапе получава ок. £17,000 на игра с допълнителни бонуси, съобщава изданието. Но Мбапе, който е патрон на организацият,а ще дари всичко, което е получил, включително бонус в размер на £265 000, който му се полага заради победата на Франция на турнира.

Благотворителността на френския нападател вдъхнови и други да последват примера му като Самюел Умтити, подчертавайки че играенето за националния отбор няма общо с парите. 

Мбапе израства в бедния град Бонди, в близост до Париж. На това място сега 19-годишният Мбапе се докосва до футбола като играе с бедните деца от квартала.

Безработицата и бедността в покрайните на Париж все още е висока в сравнение с останалата част на Франция и много млади хора остават маргинализирани и безрабодни. Президентът Макрон веднъж описа ситуацията в тези своебразни гета с дискриминация и неравенство като в своего рода “домашен арест”.

Но Мбапе и семейството му имат своя история – на талант, амбиция и подкрепа от близките. История за едно дете, което започва да преследва мечтата си и пее националния химн още от петгодишно, което получава огромна подкрепа от родителите си. Баща му Уилфред, който има корени в Камерун, е бил местен футболист и уважаван треньор на Бонди. Майка му Файза, с алжирски произход, е професионален хандбалист. Те все още съветват сина си.

“Уилфред Мбапе бе треньор и млад работник, докато аз растях. Той винаги даваше всичко за общността. Ако не бе той, можеше и аз да не съм тук сега”, казва учителката Хаким Зиан.

“Много се радвам, че покрайнините днес са повод за празнества, а не са стигматизирани. Няма прегради в този град. Има много талант и ние трябва да направим така, че социалната мобилност да проработи.”

След победата с 4:2 над Хърватия, с която Франция стана световен шампион, Мбапе заяви:

“Много съм щастлив. Заявих моите отборни амбиции още в началото на мондиала. Пътят беше дълъг, но си струваше. Горди сме, че направихме френския народ радостен. Ние имахме ролята те да забравят всичките си проблеми. Затова играем ние. Не искам да съм обикновен футболист – аз съм световен шампион и това е послание.”

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.