Матурите за 7 и 12 клас се отлагат

Матурите за 7 и 12 клас се отлагат

SHARE

Ако от 14 май се възстановят учебните занятия, ще се наложи изпитите за националното външно оценяване и за зрелостниците да бъдат преместени с от 4 до 10 дни. Вероятно ще предложим матурите на зрелостниците, които са на 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и 1 юни. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

 

Вчера правителството предложи извънредното положение в страната да бъде удължено с месец – до 13 май. Не е известно кога Народното събрание би разгледало предложението на Министерския съвет. В момента парламентът не работи, след като се наложи всички депутати да бъдат тествани за коронавирус заради техния болен колега Хасан Адемов от ДПС.

 

Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни, но годината ще завърши нормално, каза Вълчев. Той обяви още, че висшите училища в България и чужбина ще изтеглят приема напред във времето, така че няма да има ощетени кандидат-студенти. Вълчев увери, че ако кандидатстващите зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства, като говори със съответното училище и съответната страна, освен това е готово да издаде по-рано дипломите.

 

Без национални кръгове на олимпиадите

Изпитите след 7 клас, които са предвидени за 9 и 11 юни, ще се проведат на 13 и 15 юни, каза още министърът на образованието.

 

Вълчев заяви, че няма пречка да не се проведе националното външно оценяване след 4 и 10 клас, както предлагат работодателите в системата на образованието. Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване, посочи министърът.

 

Няма да може да бъдат проведени националните кръгове на част от състезанията и олимпиадите, но проблемът тук е, че част от тях участват във формирането на балообразуването за прием след 4 и 7 клас. “Затова ще предложим най-вероятно да се вземат резултатите от областните кръгове при кандидатстването. Всички това ще се обсъди с професионалната общност, за да се постигне консенсус”, обясни министърът на образованието.

 

Ще отпаднат някои теми от изпитите

По думите на Вълчев материалът за изпитите ще бъде редуциран, но в тях намя да бъде включен материалът само от 1-я срок, защото няма да е честно спрамо децата, които учат. МОН ще направи контролно замерване докъде са стигнали училищата, каза Вълев и учери, че учениците и родителите ще бъдат уведомени достатъчно рано върху кои теми ще са изпитите. Възможно е част от материала от 2-я срок да не се включва в изпитните материали – например да отпаднат последните теми от учебниците.

 

Отучването – индивидуално за всяко училище

 

Няколкото съботи през юни могат да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват, защото някои са по-напред, други по-назад с материала. “Има различия в степента на достигнатия материал още преди стартирането на карантината и електронното обучение. Говорим за система от 700 хил. ученици, над 60 хил. педагози и близо 40 хил. паралелки”, обясни просветният министър. По думите му по-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение, каза още министърът и посочи, че най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси – музика и изобразително изкуство.

 

Вълчев предлага и дните между 13 и 16 април, които са определени за пролетната ваканция, да бъдат олекотени откъм учебен материал, защото министерството получило много оплаквания за претоварване на децата.Вместо по 6 часа дистанционно обучение, учениците да имат по 2-3 часа занимания по интереси, консултации и психологическа подкрепа.

 

Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от училищни психолози, които да работят с децата през следващите седмици, обяви просветният министър.

 

Детските градини не учат дистанционно

 

Детските градини най-вероятно ще са с повече групи през лятото, обясни Вълчев. Дистанционно обучение за градините не е подходящо, като учителите и възпитателите в момента са в платен отпуск. Той обаче скоро може да свърши, особено за непедагогическите специалисти, които имат по-малко отпуск. Затова за тях ще се мислят други варианти, подобно на здравните специалисти в детските заведения – те могат да се насочват при съгласие в системата на социалните грижи, например да разнасят храна на болни и др., или в системата на здравеопазването.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.