Масовото ваксиниране се очаква да започне през май, на учителите – до...

Масовото ваксиниране се очаква да започне през май, на учителите – до седмица

SHARE

Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще започне масовата ваксинация срещу коронавируса. Това прогнозира пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

 

“До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора”, каза той. Добави, че това ще стане, когато има достатъчно количество ваксини, за да се обезпечи безопасността на тяхното разпространение.

 

Учителите, заедно с домовете за стари хора, попадат във втората фаза на имунизиране, която ще започне до седмица – веднага след като приключи имунизирането на заявилите се медици на първа линия, каза Ангелов в отговор на въпрос. Вече се подготвят списъци на учители и на възрастните хора, които желаят да се имунизират, ще направим организацията по региони, поясни той.

 

Няма разлика в заболяемостта в семействата с дете до 11-годишна възраст и без дете, увери министърът по повод възобновяването на учебните занятия за учениците до 4 клас включително.

 

По думите му ограничителните мерки осигуряват време на хората, за да стигнат здрави до ваксинирането.

 

Министърът отбеляза, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден. “Ще направим така, че цялата информация за ваксините в целия свят, в Европа, ще изискваме от фирмите, за да я предоставим на българските граждани”, подчерта той. Освен това личните лекари, а и гражданите, чрез специално онлайн приложение ще могат да я ползват без забавяне “в смлян вид” на български език. Идеята е не лекарите да бъдат “рекламни агенти” на производителите, а да съветват информирано пациентите кое е най-подходящо за тях.

 

Министърът обеща данните за заболелите, излекуваните, тестваните и имунизираните да се предоставят още по-детайлно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.