SHARE

На извънреден брифинг заедно с министъра на вътрешните работи и главния прокурор Бойко Борисов отправи заплашителен тон към европейските лидери и Брюксел за това, че са коментирали убийството на Виктория Маринова.

Борисов заяви, че ще “преосмисли” кандидатурата на Манфред Вебер за кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия, след като последният написа в twitter на 7 октомври:

“Шокиран съм от бруталното убийство на българския журналист Виктория Маринова. Мислите са ми със семейството ѝ. Тя е третият убит журналист в ЕС за последната година. Това е дълбоко притеснително. Цялостно разследване от българските власти е нужно незабавно”, написа Вебер.

От своя страна днес Борисов заяви, че: “Аз умишлено не разговарях с тях тези дни. Те ни разсипаха от twitter-и. И аз тук много ще си променя и за шпиценкандидата  [Вебер] мнението. Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в Европейската народна партия, като отида там. Но това е политика. Много неща бих казал още – но те ще минат добрия тон”, допълни Борисов.

21-годишният Северин Красимиров е бил задържан по искане на българските власти в Германия, където, твърдят разследващите, се е укрил, след като е извършил престъплението. Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК материал върху тялото на жертвата.

Установените до момента доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, но заяви, че все още се работи и по-други версии.

Публикуваме коментара на Илиян Василев по повод днешните изявления на Борисов и заплашителния му тон: 

След “изявата” от сутринта вече няма никакво съмнение, Борисов ще се кара на ЕНП и на западните лидери, които обърнаха внимание на убийството на Виктория и призоваха властите да разкрият убиеца. А световните медии разказаха за последните журналистически професионална изяви на убитата. И какво е обидното за властта или “омаскаряването” в тази позиция? Може би са си представяли, че всички ще притаях дъх, ще млъкнат и чакат да кажат “конграчулейшънс” на нашия мачо – баш министър.

От тази сутрин Борисов е в лагера на Орбан – маската му падна. Този човек започва да барикадира България, да се окопава, да ни превръща в обсадна крепост, да позиционира себе си срещу лошия Запад, само и само за да запази властта си. Това е едно към едно стратегията на Москва за вбиване на клин между нас и западните ни партньори.

Това беше неизбежно – авторитарната власт винаги се изражда, накрая започва да истеризира средата и да търси врага във всеки, който не е съгласен с нея и не аплодира нейните безумства. А след външния идва и вътрешният, като всичко се опакова в обсадна истерия. Всичко много удобно се получава – националистите получават най-удобната топка и пистата, по която, вече със замръкнал бежански проблем, могат да спечелят следващите избори.

Идиоти, братя, идиоти – ще разсипят държавата си само за да докажат патологията в характера си и неистовата си жажда за власт.

Междувременно медиите, близки до Делян Пеевски, водят пропагандна кампания срещу eвропейските лидери, целяща да измести акцента от убийството на журналист към антиевропейска пропаганда и вечния виновен Джордж Сорос [бел. ред.].

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.