SHARE

Британското издание Times of London заедно със Университета Суонзи разкриват мащабна руска кампания за намеса в британските избори през 2017 г. в подкрепа на лидера на опозицията Джеръми Корбин.

През 2015 г. Лейбъристката партия направи рязък завой в крайното ляво, като избра за свой лидер евроскептичния почитател на Троцки – Джеръми Корбин, който е силно критикуван за подкрепата си за терористични организации и Русия, включително отказва да осъди Кремъл за химическата атака в Солзбъри, Великобритания, както и подкрепяния от Русия режим на Асад в Сирия.

На предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Лейбър се представиха изключително по-добре от очакванията (като тук основен фактор бе и изключително слабата кампания на премиера Тереза Мей), но новите разкрития на Times показват, че той е бил подкрепен от пропагандна кампания, включително 6500 фалшиви профила в социалната мрежа Twitter. 

Множество от тези профили се представят за англичанки, пише изданието, но всъщност са автоматизирани ботове от Русия.

Проучването показва също така как 16 000 руски бота са били активни още от април миналата година.
Учените от Университета Суонзи заявяват, че това е само “върхът на айсберга” и призовават Twitter и другите социални мрежи да проведат цялостно разследване за мащаба на руската операция в Британия.

80% от автоматизираните профили са били създадени седмици преди вота на 8 юни и са активизирани в ключови моменти за кампанията. Има доказателства, сочи изданието, че целта на профилите е била да разпространяват съобщения, възхваляващи Лейбър и очернящи управляващите консерватори. Една от най-мощните активизации идва на 18 май, когато премиерът Тереза Мей оповестява силно критикуваната си предизборна програма.

Руските ботове също така са разпространявали информация за митингите, организирани от Джеръми Корбин, както и критиките към Тереза Мей за терористичния атентат в Манчестър, случил се дни преди британския вот.

В изборния ден ботовете също са имали изключителна активност, призовавайки привържениците на Лейбър да отидат да гласуват.

Макар Корбин да загуби изборите, то партията му видя изключителен ръст в подкрепата за нея на изборите, дължащ се на редица фактори – от по-твърдата позиция на консерваторите за Брекзит, през слабата кампания на Тереза Мей до безпрецедентния отказ на комунистическата партия да излъчва свои кандидати на множество места, където Лейбър може да бъде победител.

Джеръми Корбин е критикуван както за позициите си срещу НАТО, отказа му да осъди режима на Асад и Русия за химическите атаки в Сирия, така и отравянето на Сергей Скрипал в Британия, за което макар правителството и голяма част от партията на Корбин да осъди Русия, то лидерът на лейбъристите отказа да стори това.Учените са открили и други 16 000 руски бота, които са били активизирани още през месец април миналата година (когато Мей обяви, че ще разпусне парламента и ще има нов вот), като учените подчертават, че ресурсите им не позволяват да направят цялостно проучване.

 

“Извадката, която направихме, е доказателство, че руски ботове целенасочено са се опитвали да подкрепят на изборите Лейбър срещу консерваторите”, казва проф. Талавера от Университета Суанси, който води изследването.

“Данните представляват само малка извадка на произволен принцип и навярно поведението на рускит ботове, което наблюдаваме, е само върхът на айсберга на тяхната изборна операция.”

В един от файловете на лейбъристката кампания, когато Корбин е критикуван, че той и екипът му нямат представа как ще намерят средства от бюджета за обещанията си – руските тролове създават вълна, която едновременно публикува послания в защита на Корбин, казвайки, че медиите трябва да го уважават повече.

 

В края на мината година изборната комисия в Британия започна разследване за намесата на Русия в Brexit референдума, като от комисията има данни, че 13 500 фалшиви профила в twitter са подкрепяли напускането на Европейския съюз и са изчезнали след изборния ден. От тях за 2700 вече е установено, че са били от руската фабрика за тролове „Савушкина“ в Санкт Петербург – същата, на чието ръководство специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър издаде 13 обвинения през февруари 2018 г. 

Повече за лидера на лейбъристите Джеръми Корбин можете да научите в статията “Опасният комунист”.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.