Маршъл Харис, лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски

Маршъл Харис, лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски

SHARE

Комисията по вътрешна сигурност към Американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. Това се твърди в документ, депозиран в Държавния департамент от лобистката фирма Alexandria Group International, която е наета да представлява интересите на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, съобщи “Капитал”.

В резюмето от 13 страници се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА, а също така са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

“Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимно изгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт. Легитимните бизнес лидери в България, превърнати в жертви от настоящия режим, припознават Пеевски, заедно с главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като основните архитекти на демократичния спад в България и превръщането ѝ в криминална държава”, пише още в документа.

До момента е известно, че действително депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел лобистка фирма, за да защитава интересите му в САЩ. След като през 2017 г. подсъдимият банкер Цветан Василев обяви, че ще потърси защита в Щатите по т.нар. глобален закон “Магнитски”, българската фирма “Авиора консулт” започва да плаща на консултантска компания, която представлява депутата от ДПС, пише разследващият сайт “Биволъ”.

“Авиора консулт” е създадена през 2009 г. от адв. Гено Андреев, който е син на бившия високопоставен офицер от ДС, дългогодишен шеф в НСлС и зам.-вътрешен министър в правителството на Сергей Станишев – Румен Андреев. Останалите двама членове на борда на компанията са спряганият за адвокат на Пеевски – Александър Ангелов, и неговият баща Параскев Ангелов. Последният също прекарва кариерата си като високопоставен офицер на контраразузнаването в ДС, а по време на Виденовото правителство е назначен за зам.-вътрешен министър. Под договора сключен в САЩ от “Авиора консулт” с лобистката фирма, която да защитава Делян Пеевски по закона “Магнитски” стои подписът именно на Параскев Параскевов.

“За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество”, коментира пред “Капитал” Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в Alexandria Group International, която защитава Бобокови.

“Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник”, заяви още Харис.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.