SHARE

Тримата водещи претендента да наследят Ангела Меркел като лидер на ХДС са скептични към руския “Северен поток II” и призовават той да бъде преразгледат от германското правителство. Към тях се присъдини и кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер от ЕНП, съобщи Wall Street Journal.

От миналата седмица кандидатите, борещи се да оглавят най-голямата политическа партия в Германия, публично критикуват спорния руски проект, след като Кремъл продължи своята агресия срещу Украйна.

ХДС и Меркел традиционно са скептични към идеята, но в началото на тази година те трябваше да сформират коалиционно правителство със социалдемократите – партия, силно обвързана с руските икономически интереси, включително предишният канцлер от партията Герхард Шрьодер оглавява “Роснефт”. След като социалдемократите отстраниха проевропейския си лидер Мартин Шулц, то “Северен поток II” отново се върна на картата на коалиционните преговори.

През март германското правителство одобри проекта, а догодина той се очаква да заработи, с което Кремъл може успешно да заобиколи Украйна от доставките за газ към Европа. Това ще даде изключително мощен лост за влияние на Москва над Киев.

Проектът посреща също така остра опозиция от страна на държавите от Източна Европа, страхуващи се от руското влияние, САЩ и други други съюзници на Германия.

И тримата претенденти – Фридрих Мерц, Анегрет Крамп-Каренбауер и Йенс Спах, заявиха преди ключовия вот в петък, че Германия трябва да разсмисли.

От ляво надясно: Анегрет Крамп-Каренбауер, Фридрих Мерц и Йенс Спах

“Колкото повече екскалира този конфликт, толкова повече е нужно ние да обсъдим дали наистина е правилно решението да се построи тази тръба”, заяви г-н Мерц на партийно събрание този петък. “Путин трябва да знае, че ние поне ще обсъдим въпроса, ако той продължи да се държи по този начин.”

Външният министър от социалдемократите Хайко Мас критикува позицията им и заяви, че наместо това проектът трябва да бъде използват като лост за натиск за деескалация на руската агресия.

От САЩ на няколко пъти са предупреждавали германските власти – особено в контекста на руските кибератаки над немски институции, – че засилването на влиянието на Русия носи големи опасности, съобщава Wall Street Journal.

От правителството твърдят, че проектът вече е сключен и няма как да бъде спрян.

Експерти заявяват обаче, че Европейската комисия все още разполага с нужните инструменти да спре проекта. Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на ЕК, заявява пред Wall Street Journal, че проектът е против европейските интереси и Берлин не трябва да се крие зад правни аргументи.

“Вярвам, че проект, който ще направи Европа още по-зависима от руски газ, е грешна стъпка. Затова трябва да бъде преразгледан”, заявява той.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.