SHARE

След почти едногодишна съдебна битка, осъждане по едно дело и възможност да лежи доживот в затвора мениджърът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт се призна за виновен в конспирация срещу Съединените щати и пране на пари, както и е започнал да си сътрудничи с разледването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Признанието за вина включва сътрудничество със специалния прокурор Робърт Мълър, заяви на заседанието един от прокурорите Андрю Уайсман. Освен все още неясният брой години, които ще лежи в затвора, в споразумението е предвидено да му бъде наложена и глоба в размер на $46 милиона (която съдът трябва да одобри).

Манафорт се спекулира, че е архитект на връзките на кампанията на Тръмп с Кремъл поради връзките му с руските служби, руски олигарси и службата му за украинския диктатор Виктор Янукович. Той също така е основен участник на срещата в Trump Tower през 2016 г. между Тръмп-мл., Джаред Къшнър и руския агент Наталия Веселницкая, която е била част от “подкрепата на руското правителство” за Доналд Тръмп, както пише в имейлите, подготвящи срещата.

Но днес прокуратурата представи подробни обяснения затова как Манафорт е дирижирал събитията, довели до оттеглянето на Украйна от ЕС и привързването ѝ с Евразийския икономически съюз на Владимир Путин под ръководството на Виктор Янукович през 2014 г. Актът, който доведе до масовите протести и последващото му сваляне от власт.

Откакто Янукович се връща на власт в Украйна през 2010 г., Манафорт сформира могъща лобистка операция в Брюксел, Берлин, Рим и Вашингтон. Целта е била да излъска имиджа на Янукович до степен, до която оттеглянето от европейския път на Украйна да не се приеме безкрайно остро.

Манафорт подготвя почвата основно чрез създаването на лобистката “Хапсбургска група” (“п”-то в “Хапсбург” е вътрешна игра на думи), в която участват бившият канцлер на Австия Гюсенбауер и италианският премиер Романо Проди.

Сред основните им мишени за лобиране са били председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и френският президент Франсоа Оланд, но и редица други политици в Европа.

Имейл от Пол Манафорт към Виктор Янукович, част от представените днес доказателства към обвинението, за което Манафорт се призна за виновен

Целта на “Хапсбургската група” е била с привидната им безпристрастност и неутралност да убедят европейските политици, че Янукович е готов на реформи и въвеждане на върховенството на правото, пише самият Манафорт в имейлите си.  Същевременно режимът затваря политически опоненти и подготвя почвата за обвързване с Кремъл.

От имейлите, които днес публикува специалният прокурор, става ясно, че в САЩ е имало сериозна критика към режима на Янукович, но тя е била “ограничавана” от Белия дом на Барак Обама.

Нещо повече, в началото на 2013 г. Манафорт пише на Янукович: 

“Най-значителната и положителна промяна за Украйна е потвърждаването на сенатор Джон Кери за нов държавен секретар… това ще е драматична промяна от секретаря [Хилъри] Клинтън.”

На 21 февруари 2013 г. Манафорт пише на Янукович:

“В заключение:

“Елементите на Хапсбургския проект доказаха своята ефективност в работата с ЕС. Ключът за този успех е, че на участниците се гледа като на значителни европейски лидери, които се смятат за обективни относно Украйна. Това им позволи да заемат позиции без видим личен интерес, което дава на коментарите им повече тежест и въздействие.”

Всъщност членовете на Хапсбургската група са били платени от режима на Янукович, пише в обвинението. 

 

SHARE