SHARE

Можете да имате всякакви критики към правителството на ОДС. Не всички действия и решения бяха оптимални, включително по приватизацията, която бе проведена в условията на външен диктат на МВФ – т.е. този, който ви разгъва лакардии, че сме могли да търсим най-добрите инвеститори за най-добрите пари, откровено лъже.

Имаше срокове. Не продаваш (без да можеш да избираш цена и инвеститор) – не получаваш спасителни финансови инжекции, без които фалираш. Заради предишното правителство на БСП на Виденов. Днес Гечев ви учи от трибуната на парламента.

Но… разликата със сегашното управление е от небето до земята.

Днес имаме премиер, който царува, но не управлява в смисъла на личното познание на проблема и личното участие в решението. Имаме вицепремиери, които се занимават с личен пиар и лични сметки, без да канализират усилия и воля, за да решат обществено значими проблеми, без да водят не само с претенцията на изключителността и незаменимостта си, а с личния пример.

Имаме министри, които са потънали в корупция и далавери, но никой, повтарям, никой няма и понятие и кураж да направи реформи. Дори здравният, комуто симпатизирах доскоро, си мисли, че с финансова аритметика, може да замести нуждата от СТРУКТУРНИ реформи.

Дори следващото правителство на Сакскобургготски продължи някои части от политиката на ОДС, като остави бизнеса на мира.

Днес всеки ден имаме новини за малус за всички, а бонусите отиват в малцина.

Няма усещане за посока, за устойчива визия, за непреходни ценности, за посветеност “на полза роду”, а не за личните сметки.

Дори новините за икономически растеж, за ръст на доходите потъват на фона на повишаването на данъци, такси, цени – т.е. помислете каква част от новото ви богатство се иззема от държавата и от близките до властта компании. Вие de facto работите за тях.

Фиксирахме се на дъното на ЕС задълго, за много дълго.
Сравнете къде бяхме по отношение на Румъния през 2001 година и къде сме сега. Да не говорим за другите съседи, дори тези от Западните Балкани. Те наваксват с бързи темпове, ние кретаме.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.