Макрон увери Пендаровски, че Северна Македония ще получи дата за преговори

Макрон увери Пендаровски, че Северна Македония ще получи дата за преговори

SHARE

Северна Македония очаква през май 2020 г да получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана ясно след проведената среща в Париж между северномакедонския президент Стево Пендаровски и държавния глава на Франция Еманюел Макрон. Пендаровски е заявил, че страната му няма интерес към какъвто и да е специален статут, освен пълноправно европейско членство.

Стево Пендаровски – президент на Северна Македония:
„Ние никога няма да се съгласим на друга алтернатива, освен пълноправно членство, колкото и години да продължи този процес. Президентът Макрон ми обясни, че никога не е имал намерение да ни дава алтернатива на пълноправно членство. Каза само, че иска да се подобри процесът, за да не се произвеждат само бюрократични успехи, а всъщност реални неуспехи на страните кандидатки“.

Макрон е уверил, че никога не е имал намерение да налага алтернатива. Той е информирал Пендаровски, че очаква до март идната година ЕС да има нова методология за присъединяване на нови страни членки. Това означава, че през месец май може да бъде отправена покана към Скопие за преговори. Макрон ще посети Северна Македония през първата половина на 2020 г.

В края на октомври Франция блокира началото на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС.

В рамките на Парижкия форум за мир Макрон се срещна и с президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич. Той е изразил желание да посредничи в диалога им за нормализиране на отношенията. Към този момент преговорите в Белград и Прищина са в застой, а след изборите в Косово новият парламент още не е конституиран.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.