SHARE

Френският президент Еманюел Макрон получи наградата “Карл Велики”, която ежегодно се присъжда на личности, работещи за обединението на Европа.

Той заедно с германския канцлер Ангела Меркел, българския премиер Борисов, испанския Рахой и люксембургския Бетел, както и украинския президент Петро Порошенко бяха на церемония по връчването на наградата в немския град Аа̀хен.

Преди Макрон да получи наградата, Ангела Меркел изнесе слово в негова чест, в която представи отговора на Германия към идеите на Макрон за реформи в ЕС. Местата, където твърдо застана зад Макрон, бяха за инвестиции в сферата на иновациите и сътрудничеството на университетите, реформа на имигрантската политика и обща африканска политика.

Във външната политика Меркел бе категорична, че Европа трябва да вземе съдбата в свои ръце, тъй като не може повече да разчита на това да я пазят САЩ. Украйна и Иран са примери, посочи тя, че ЕС трябва да води самостоятелна външна политика.

По отношение на еврозоната – където Макрон настоява за амбициозни реформи – Меркел отново отклони въпроса, като заяви, че е нужен също така прогрес в банковия съюз и в съюза на капиталовите пазари, както и мерки за насърчаване на конкуренцията. “Трудна” тема, завърши тя.

След което Макрон застана на трибуната и държа реч за бъдещето на Европа, на нея той на два пъти се обърна към “Бойко”.

В началото Макрон спомена България като една от страните, измъкнала се от тоталитарното си минало и един от народите, които е тръгнал по своето европейско бъдеще.

Макрон осъди тоталитаризма и нацизма и напомни, че европейския проект е донесъл до изключителните 70 години мир.

Отново Макрон спомена българския премиер в последната точка от своята реч “Не трябва да чакаме. Моментът е сега”, когато разкритикува останалите страни, които се опитват да бавят реформите на ЕС.

Ще вървят напред страните, които спазват общите правила и правят бързо нужните реформи, спомена френския президент и спомена, че не могат да бъдат чакани останалите, “Бойко и Петро [Порошенко] знаят, че това е така.”

“Не вярвам в една Европа, която е затворен клуб”, заяви президента “но не вярвам и в една Европа, която само чака.”

В една скорошна реч на Борисов за България в еврозоната той заяви, че понастоящем Макрон искал да прави много реформи в еврозоната и затова не можело толкова бързо да стане приемането ни там.

“Трябва ни амбициозен европейски бюджет, със собствени възможности за инвестиции. Трябва да се борим за нова, по-силна Европа… Сега е времето.”

Макрон също така призова за една по-силна Европа във външната политика. “Европа трябва да вземе съдбата в свои ръце. Защото това, че една страна си нарушава обещанието, не означава, че и ние трябва да го правим”, заяви френският президент в критика към нарушеното от Тръмп споразумение.

“Статуквото на Европа е лошо за всички.”

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.