Макрон с алгоритъм за поемането на контрола върху Европа

Макрон с алгоритъм за поемането на контрола върху Европа

SHARE
Еманюел Макрон

В минималистичен офис в центъра на Париж помощниците на френския президент Еманюел Макрон прекараха месеци в изчисления коя от идеите на шефа им ще разгневи най-много неговите съюзници, твърди запознат източник, цитиран от Bloomberg.

Моделът е включвал анализи на влиянието на отказа към присъединяването на нови страни в Европейския съюз (ЕС), ограничаване на правата за безвизови пътувания и кооперация по отношение на отбраната. Като към всичко това се добавят провокативните коментари на Макрон по отношение на НАТО, налице е втората фаза от плана му за преструктуриране на блока.

Две години и половина, след като спечели изборите във Франция, 41-годишният президент търси начини да бетонира позицията си на лидер на ЕС. Разочарован от опитите си да призове германския канцлер Ангела Меркел за съдействие, Макрон действа сам по грандиозния си план.

Според екипа на Макрон ЕС вече не може да си позволи да работи с традиционните си навици за изграждане на консенсусни и постепенни промени. Предизвикателствата пред блока – включително по отношение на технологичните промени, миграцията, промените в климата и все по-враждебния свят, са прекалено големи, за да позволят на европейските лидери да се движат с темпото на най-бавния член на блока по всеки един от тези въпроси.

Промяната на Европа плаши някои от старите партньори на Париж. Тя обаче отключва дългоочаквани дебати, създавайки неочаквани нови съюзи, които може и да проработят.

Докато лидерите на страните членки на НАТО се подготвят за срещата си следващата седмица с Лондон, Русия все повече изглежда като общата заплаха за тях. Поглеждайки на изток, бившите съветски страни гледат на Москва като възраждаща се сила, която вече дестабилизира Украйна. Макрон обаче вижда потенциален бъдещ партньор.

Ако Москва бъде изтеглена в орбитата на Европа вместо Китай, това може да помогне да се възвърне баланса в Евразия. „Макрон вярва, че Русия ще се умори да бъде младши партньор на Пекин, и когато това се случи, Европа трябва да е готова“, твърди запознат източник.

Миналия месец Франция назначи специален пратеник, който да възстанови отношенията между ЕС и Кремъл и да убеди останалите страни членки на блока, че начинанието си заслужава. Френският лидер вече два пъти беше домакин на руския президент Владимир Путин, като следващия месец предстоят и разговорите в Париж с Путин, Меркел и украинския президент Володимир Зеленски, чиято цел е да се прекратят продължаващите военни действия в Източна Украйна.

Русия може и да е във фокуса на последните инициативи на Макрон, но сърцевината на неговия проект остава европейската сила.

На фона на все по-самоуверения Китай и по-ненадеждните САЩ Макрон настоява ЕС да въведе механизми, които да засилят ролята му на геополитически играч.

За да разберем истинската политика на Макрон, струва си да погледнем къде строи мостове. И къде изгаря.

Позицията на унгарския премиер Виктор Орбан против Брюксел го превръща в директен противник на разбиранията на френския президент. Макрон обаче възприема Орбан като полезен за изграждане на подкрепа в Източна Европа. Това означава, че по време на посещението си в Елисейския дворец Макрон е притиснал Орбан да убеди Полша да премине към размразяване на отношенията с Русия. Имайки Орбан за партньор обаче, на фона на политиката му, която ограничава демокрацията и поставя под въпрос съдебната независимост, някои правителства също изпитват несигурност спрямо плановете на френския президент.

От друга страна, Меркел също получи множество призиви от Макрон. През февруари Макрон заплаши да се изправи срещу проекта „Северен поток“ 2 – газопроводът между Германия и Русия, чиято реализация германският канцлер се опитва да придвижи напред на фона на нарастваща тревога в страните от Източна Европа. Макрон в крайна сметка отстъпи, но това показа сложността при взаимодействие между Париж, Берлин, Брюксел и Москва.

Междувременно екипът на френския президент очертава следващите стъпки на неговия план. Освен преговорите за НАТО и срещата на върха в Украйна през декември Макрон планира да започне новата година с поредния удар за Шенгенското споразумение.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.