Макрон обвини Иран, че продължава да нарушава ядрената сделка

Макрон обвини Иран, че продължава да нарушава ядрената сделка

SHARE

Френският президент Еманюел Макрон обвини Иран, че продължава да нарушава ядрената сделка от 2015 г. със световните сили и каза, че Техеран трябва да действа отговорно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция, заедно с Великобритания, Германия и ЕС, се опитват да върнат САЩ и Иран на масата за неофициални преговори, което би било първата крачка към съживяване на сделката от 2015 г. Тя отмени международни санкции срещу Техеран в замяна на ограничения в ядрената му програма. До момента и двете страни не изглеждат склонни да направят компромис.

Иран трябва да спре да нагнетява сериозна ядрена ситуация с натрупването на нарушения на Виенското споразумение, каза Макрон. Той допълни, че Техеран трябва да направи очакваните стъпки и да се държи отговорно. Макрон каза, че Париж ще продължи да работи за съживяване на заслужаващ доверие процес за слагане край на тази криза. Това означава връщане към контрола и надзора на ядрената програма, но също и обединяване на контрола върху иранската активност с балистични ракети, посочи френският държавен глава.

Иран изключи разширяване на ядрените преговори с други теми. Откакто САЩ напуснаха сделката от 2015 г., по времето на президента Доналд Тръмп, Иран все по-малко се придържа към условията по договора.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.