SHARE

“Изглежда, има европейска гражданска война. Националистическият егоизъм, изглежда, взима превес на някои места. Увличането по нелибералното управление нараства.”

“Живеем във времена на фундаментална промяна – сред тях  дигитална, климатична. Ние не можем да продължим така, защото в бъдещето ще трябва да се борим за своите идеали.”

“Ако решим да се откажем от демокрацията – ще сгрешим. Европейската демокрация е най-добрият ни шанс. Най-лошото е да се откажем от модела и идентичността си.

Френският президент Еманюел Макрон е поканен днес да изнесе реч в Европейския парламент в Страсбург, на която да представи визията си за бъдещето на ЕС.

“Виждаме авторитаризма навсякъде около нас. И отговорът не е авторитарна демокрация, а авторитет на демокрацията.”

“Сравнете Европа с другите сили, по които някои се увличат, защото уж са “ефективни”. Къде другаде по света са толкова добре развити и уредени финансите, дипломацията, политиката, икономиката. Задължението да се уважат правата на малцинствата, равенство между половете, уважение на малцинствата, на личния живот. Къде другаде това е толкова добре развито и жизнено в света?”

“С Америка споделяме толкова много – но тази страна отрича свободната търговия и климатичните промени.”

“Казват, че говоренето за Обединена Европа е “бягство от отговорност” – и предлагат всякакви “златни пътеки”, с които да изпратят народите си на приключения.

Други казват, че не трябва да бързаме много – защото играем по свирката на популистите.

Трябва да не губим представа за времето и времето, което имаме. Хората не са се отказали от Европа, това е предателството на управляваща клика, че не се вслушва в тях.

Хората не се нуждаят от лекции, а от нова Европа.”

“Днес не може да действаме като вчера – а именно да не говорим за Европа. Може да е по-комфортно за нас, но няма да реши проблемите.

Нашето предизвикателство е да направим европейската демокрация жизнена. Трябва да иновираме, да пробваме нови неща и ще започна това днес – да видим какво ни сплотява, но и какво ни разделя.

Това, което ни трябва, е демократичен и свободен дебат за бъдещето на Европа. И каня всички страни и всеки гражданин из Европа е да се включат в този дебат.”

Втората тема, по която искам да говоря, е “Европейският суверенитет”. Предивид трансформационните промени, предвид времето, в което живеем, ни трябва дори по-силна суверенност – нещо, което в лицето на миграцията, геополитиката и социалните промени трябва да отговорим – това е суверенитетът, в който аз вярвам.

Трябват ни конкретни резултати за миграцията, трябва да прекратим отровния дебат за мигрантските квоти, трябва да изградим външна и вътрешна солидарност в Европа.

За това предлагам програма, която пряко ще предлага финансова подкрепа за местната власт, която приема бежанци.

“На второ място ни трябва данъчна политика за дигиталния свят и тези данъци ще ни помогнат да финансираме бъдещите проекти на ЕС. 

Реформиране на монетарната политика в Европа, която ще ни позволи да подсилим и гарантираме бъдещето на еврозоната. “

Макрон изреди предложения за реформи в областта на финансите, сигурността, изборите и търговията.

“Няма амбиция, която да е твърде висока, и това ще бъде основата на бъдещото.”

“Принадлежа на поколение, което не е изпитвало война. Мнозина днес вярват, че можем да продължим със старите конфронтации на миналото. Привикнахме към тях.” 

“Не искам да принадлежа към поколение, което, спейки, се запътва към война. Искам да принадлежа към поколение, което е взело твърдото решение да отбранява демокрацията си. Искам да принадлежа към поколение, което ще защити европейския суверенитет.

И няма да позволя на някакви увличания или дори фиксации да вземат превес над идеалите, с които сме достигнали дотук.”

Речта на Макрон следва програмната му реч за бъдещето на ЕС, която той представи миналата година пред Сорбоната във Франция. Тогава френският президент се застъпи за амбициозна програма – министър на еврозоната, европейски прокурор в областта на тероризма и реформи в областта на отбраната и данъчната политика.

Еманюел Макрон очакваше заедно с германския канцлер Ангела Меркел вече да са готови с обща визия за реформи в еврозоната, но коалиционните проблеми в Берлин и най-вече отстраняването на коалиционния партньор на Меркел – Мартин Шулц – доведоха до разпад на идеята.

Можете да проследите речта на Макрон тук.  

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.