Макрон и Си Цзинпин подкрепиха безусловно Парижкото споразумение за климата

Макрон и Си Цзинпин подкрепиха безусловно Парижкото споразумение за климата

SHARE

Президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Цзинпин подкрепиха безусловно Парижкото споразумение за климата, от което САЩ официално се оттеглиха тази седмица. Това стана в последния ден от държавната визита на Макрон в Китай.

 

 

Еманюел Макрон – президент на Франция:
„Съжалявам за изборите, направени от други държави, но ги смятам за маргинални, защото когато Китай, ЕС, Русия, ратифицирали Парижкото споразумение за климата преди няколко седмици, се ангажират с такава решителност и твърдост, изолираният избор на една или друга страна не е достатъчен да промени курса на света. Той само ще доведе до тяхната изолация.“

 

 

Голямото мнозинство национални ангажименти, разписани в Парижкото споразумение от 2015 г, не е достатъчно да предотврати сериозни щети от глобалното затопляне, твърдят учени в нов изследователски доклад, разпространен на 5 ноември. Китай и Франция обещаха на следващата среща на Г-20 да актуализират своя принос срещу климатичните промени отвъд сегашните цели, което ще отрази „тяхната най-висока амбиция“, се посочва в общо изявление на Макрон и Си Цзинпин.

 

 

Си Цзинпин – президент на Китай:
„Двете страни отдават голяма значение на мерките, насочени срещу климатичните промени и защитата на биоразнообразието. Договорихме се да си сътрудничим по 15-ата Конвенция за биоразнообразието, приета в Кунмин.“

 

 

По време на посещението на Макрон между Франция и Китай бяха подписани споразумения за 15 милиарда долара. Те са в сферата на авиацията, енергетиката, селското стопанство, включително одобрение за 20 френски компании да изнасят пилешко, говеждо и свинско месо за Китай.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.