SHARE

От няколко дена софиянци се шегуват с “надгробните плочи”, които мистериозно се появиха на ул. “Граф Игнатиев”. Днес се присъединяваме към “веселбата”, за да си припомним какво погребахме под тях – едни 24 милиона, които до октомври трябваше да ни осигурят красива европейска улица; абстрактни за кмета понятия като “естетика” и “добър вкус”, поне в центъра на София; доверието на софиянци, че градоначалникът може да изпълнява функцията на защитник на интересите им, и не на последно място – кариерата на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев.

Г-жо Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, г-н нов зам.-кмет по транспорта – веднага премахнете това грозно недоразумение! Подобни гранитни блокове се поставят там, където пешеходните зони граничат с отворени за автомобилно движение улици. Така сложени, с нищо не спомагат за безопасността, а само пречат и загрозяват пространството. Има далеч по-подходящи начини пешеходците да бъдат сигнализирани за наличието на трамваи: растерна линия в настилката, различен вид настилка, светлинни индикатори по протежението на трамвайните линии… Докога ще се ползват най-грубите вместо елегантните и интелигентни решения?

Архитектите от ADA – Agency Design & Architecture, се оправдават с настояването на представителите на КАТ в СДВР Столична полиция. Най-вероятно става въпрос за г-н Василев, чието закостеняло виждане за градската среда и организацията на движението отдавна спира въвеждането на нови и модерни решения в София. Затова още веднъж настояваме за неговото отстраняване от съгласувателните комисии.

Същевременно обаче от архитект с големи претенции като арх. Пантелеев очакваме повече гръбнак при отстояването на проектите, не поредните оправдания. Как така изведнъж заради КАТ се променя одобрен проект? Не беше ли точно арх. Пантелеев, който каза, че промени в хода на изпълнение са невъзможни? Не беше ли съгласуван техническият проект с КАТ?

Единственият резултат на този административен хаос, създаден от калинките в Столичната община, са мъртвородени проекти. Прахосахте 24 млн. лв., създадохте огромни затруднения и накрая не можем даже да се зарадваме на новата улица. Оставихте си ръцете!

#СпасиСофия #ПъленПровал #ВремеВиЕ

SHARE
Спаси София е неправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София. Можете да ги намерите на адрес: spasisofia.org