“Мафиотският бос” и неговото “консилиери”, което има записи, тайна среща в Чехия...

“Мафиотският бос” и неговото “консилиери”, което има записи, тайна среща в Чехия и резултати от Мълър до 6 седмици

SHARE

“Мафиотски бос” – така уволненият от Тръмп директор на ФБР нарече президента на САЩ в една от най-важните за разследването за връзки между Тръмп и Русия седмици. И някак аналогията с мафиотския бос придоби още по-голямо значение, когато ФБР обискира жилищата и офисите на неговия “консилиери” адв. Майкъл Коен, който, както властите уточниха в съдебен иск, “извършва малко, ако изобщо някаква адвокатска дейност”.

Най-голямата новина от седмицата по разследването обаче се оказа не фактът, че директор на ФБР сравнява президент на САЩ с лидер на организирана престъпна група, и не фактът, че адвокатът на президентът бе обискиран.

Голямата новина дойде от NBC, чиито източници заявават, че след обиска на Коен преговорите за разпит между разследването на Мълър и Доналд Тръмп са пропаднали и това ще забърза момента, в който специалният прокурор ще представи откритията си по възпрепятстване на правосъдието.

Според източниците на медията в следващите шест седмици могат да се очакват огромни разкрития от разследването. 

И скоро след това разбрахме за едно от тях, за което обаче е нужна малко предистория.

В началото на миналата година бе оповестено т.нар. “досие” за връзките на Тръмп с Русия, изготвено от частния разузнавач Кристофър Стийл (бивш агент на британските MI6, ръководил разследването по отравянето на Александър Литвиненко).

От него най-много звучност получи пикантният слух, че рускаците имат компромат заза то как през 2013 г. в х-л “Риц Карлтън”, Москва, Доналд Тръмп – отседнал в стаята, която някога е ползвал Барак Обама – е поканил проститутки да извършат “златен душ” (сексуален акт, включващ уриниране).

Всъщност пикантният слух бе само вметка в събраната от Кристофър Стийл необработена информация.

Далеч по-важни бяха множеството срещи, които той описва в периода на президентската кампания (2015-2016 г.) между свитата на Тръмп и руски агенти, които са координирали своите действия. 

Един от тези посредници бе наскоро обискираният адвокат на Тръмп Майкъл Коен, за когото се твърди, че е имал тайна среща със служители на Кремъл в Прага, Чехия, през август 2016 г., която е била организирана от руската служба “Россотрудничество”. През август 2016 г. Коен и руските служители са обсъдили как да защитят наетите от Кремъл хакери, които след края на операцията е трябвало да преустановят дейност, а други служители да се укрият в Пловдив, България, където да кротуват, пише в досието. 

Именно за тази среща обаче  адвокатът на Тръмп Майкъл Коен отрече някога да е стъпвал в Чехия или Русия и дори показа паспорта си, в който нямаше следа да е влизал в страната през посочения период.

Това негово твърдение се превърна и в основна база как в досието е възможно да има неверни неща и дори както твърдяха защитниците на президента – цялото да е невярно въпреки солидната биография на неговия съставител.

Оказа се обаче, че ФБР има доказателства за това, че Коен наистина е бил тогава в Прага, съобщи McClatchy. Тази информация освен че изправя Коен в позицията да е излъгал властите и Конгреса на САЩ, което е престъпление, обръща и целия наратив за недостоверността на “досието”, чиято основна теза е, че Доналд Тръмп и Кремъл са водили тайни срещи по време на предизборната кампания, при които са координирали действията си.

Разбира се, тъй като Чехия е в Шенген, не е нужно в паспорт на Коен да е отбелязано, че е кацнал в Чехия, не е нужно дори да е ползвал този си паспорт (както разбрахме вече подсъдимият шеф на кампанията Пол Манафорт е имал забележителната бройка от четири паспорта).

При тазседмичния обиск на жилищата и офиса на Коен също така са му иззети и двата телефона. И ако той е взел някой от тях на пътешествието си до Чехия, то това ще остане в паметта на телефона за клетките, през които е преминало устройството.

Ако всичко това е причина Коен да се притеснява изключително много за бъдещето си (особено при положение, че разследващите в Ню Йорк го разследват за други престъпления), то има нещо, което още повече притесни президента на САЩ.

Коен е правил записи на телефонните разговори – включително тези, свързани с политическата кариера на неговия единствен клиент Доналд Тръмп, съобщи CNN  и тези записи вече може да са в ръцете на властите. Ако в кореспонденцията се заговорничи за извършване на престъпление, то тя не е защитена от неприкосновенността между адвокат и неговия клиент.

Причина след обиска президентът на САЩ да напише в туитър “Неприкосновеността между адвокат и клиент е мъртва!”, което изобщо не изглежда на виновно поведение на човек, току-що сравнен от бивш директор на ФБР с мафиотски бос.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън  също не си спести “ласкателни” думи за президента.

“Твоята какистокрация* се разпада след плачевния ѝ път. Като най-великата нация, позната на историята, имаме възможност да излезем от този кошмар по-силни и решени да подобрим живота на всички американци, включително тези, които ти толкова трагично заблуди.”

*какистокрация – управление на най-лошите, нискоквалифицирани и безскрупулни в едно общество. 

 

Джон Бренън е работил 25 години за ЦРУ и за първи път е назначен на ръководна длъжност – директор на Националния контратерористичен център – от Джордж Буш-мл. По същия начин Джеймс Коуми се издига в кариерата си и е зам. главен прокурор по времето на Буш, а освен това и регистриран републиканец.

И двамата след президентските избори през 2016 г. отиват при Доналд Тръмп да му съобщят за откритията на разузнаването за намесата на Русия в американските избори. И както пише Коуми в книгата си, която излиза този вторник – никой от президентската администрация не е питал как да предотврати последваща атака. Единственото, което ги е интересувало, е как да бъде казано на медиите, че атаката няма общо с изборния резултат. Дори са помолили ръководителите на разузнавателната общност да им помогнат с пресрелийза.

 

SHARE