Лотарийните талони от днес са държавен монопол

Лотарийните талони от днес са държавен монопол

SHARE

От днес лотарийните игри с билети за търкане вече могат да бъдат само държавни. Това стана след влизането в сила на инициираните от “Обединените патриоти” и прокарани с решаващата подкрепа на ГЕРБ поправки в Закона за хазарта, които днес са обнародвани в “Държавен вестник”. Промените ще се отразят както на играчите, така и на свързаните с лотарията бизнеси.

Ето обобщение на най-важните от тях:

– От момента на влизането в сила на закона се отнемат лицензите на единствените частни компании за моментните игри – “Национална лотария” и “Лотария България”, мажоритарен дял в които има обвиненият за 11 престъпления Васил Божков.

Лотарийни билети се продават единствено от Българския спортен тотализатор, а непродадените до момента билети на частните лотарии трябва да бъдат прибрани и унищожени до края на годината.

Къде ще се продават талони

  • Билети ще се продават само в тото пунктовете или в наети обекти с персонал на държавния тотализатор, които трябва да са обособени като места за лотарийни игри.

Това означава, че талоните за търкане вече няма да се продават на касите в магазините, а за тях следва да има отделен щанд, на който да стои табела “Лотария” и продавач на договор с тотализатора. Към момента тотото разчита на 1 553 места за разпространение в цялата страна, две трети от които са на външни контрагенти.

 

Големият въпрос, засягащ най-вече спечелилите големи суми в лотарията, чието изплащане е разсрочено, е как да си търсят печалбите. Приетият закон на практика оставя печалбите им негарантирани, тъй като е записано, че неизплатените до влизането му в сила суми, се изплащат “съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра”. Това означава, че хората ще трябва сами да търсят неизплатените суми.

От общите условия на “Лотария България” на “Евробет” се вижда, че при игри с големи печалби, те се изплащат разсрочено, например в продължение на 10 години по хиляда лева на месец. При “Национална лотария” на “Ню геймс” част от печалбите може да бъдат разсрочени за 20 години, а в общите условия е записано, че при форсмажорни обстоятелства, в резултат на които провеждането на играта и изплащането на печалбите стане невъзможно, дружеството не носи отговорност към участниците и им връща стойността на залога. “Форсмажорно се счита всяко обстоятелство, независещо от “Ню геймс” АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване”, се посочва в общите условия. “Капитал” отбелязва, че по този начин, ако в даден момент “Ню геймс” бъде обявена във фалит, част от спечелилите от търкане на талони може да останат милионери само на хартия.

 

Очакванията са, че промените ще засегнат сериозно представителите на малкия бизнес, който участва в разпространението на лотарийните талони. Финансистът Бойко Димитров, който е сред авторите на предложени през 2018 г. промени в Закона за хазарта от “Демократична България”, коментира пред БНР, че малките търговци ще пострадат сериозно. По думите му те вече са вложили пари за купуването на талони, в последните дни хората са спрели да купуват, а никой не знае как ще бъдат възмездени.

В петък търговци обявиха, че са готови на протест и завеждане на колективен иск срещу държавата, ако тя не се намеси по проблема. По данни на дистрибутори в цялата страна има непродадени билети на стойност 27-35 млн. лева. Те изтъкнаха, че са купили талоните, които не могат да бъдат продадени, платили са си данъците и не приемат оправданието, че въпросът кой ще им върне парите е частен. Според тях “някой трябва да отключи сметките, за да се дадат парите обратно”.

 

Друг пряко засегнат от одържавяването на тази част от хазартния бизнес е “Нова телевизия”, по която се излъчваше предаването “Национална лотария”. От програмата в сайта на телевизията за идната събота (16 февруари) се вижда, че предаването вече е свалено.

По информация на вестник “Капитал” телевизията получава от “Националната лотария” суми от порядъка на около 20 млн. лв. годишно. Към момента не е известно какво ще стане с договора за реклама – дали той ще бъде продължен от държавния тотализатор, или суми ще бъдат прехвърлени към други незабранени от закона хазартни игри на компании на Васил Божков, например за онлайн залози. Новият закон не ограничи рекламата на хазарт, каквито призиви има от години, а предложеният преди години от от тогавашният вицепремиер Валери Симеонов (НФСБ, “Обединени патриоти”) отлежава все още в парламента, след като ГЕРБ мълчаливо отказаха да го подкрепят.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.