Лондон обяви целите си в преговорите след Брекзит и се насочи към...

Лондон обяви целите си в преговорите след Брекзит и се насочи към сблъсък с ЕС

SHARE

Великобритания днес обяви тежък преговорен мандат за разговорите с Европейския съюз, като подчерта желанието си за бъдеща икономическа и политическа независимост, което поставя Лондон на път към сблъсък с Брюксел, предаде “Ройтерс”.

 

След като на 31 януари Великобритания излезе от ЕС, сега тя разполага с време до края на годината, за да договори търговска сделка и споразумения за всичко – от рибарството до транспорта – слагайки край на повече от 40 години тесни политически и икономически отношения.

 

“Ройтерс” обобщава някои от ключовите моменти в британския мандат.

 

“На 31 декември 2020 г. Обединеното кралство напълно ще възстанови икономическата и политическата си независимост”, се казва в документа. “Това е визия за отношения, основани на приятелство и сътрудничество между суверенни равни, като и двете страни зачитат юридическата самостоятелност на другата и правото ѝ да управлява ресурсите си както сметне за подходящо”.

 

Един от проблемните моменти е призивът на ЕС за равни условия – договорени основни правила за стандартите за околна среда, трудови регулации и държавна помощ. Брюксел иска Лондон да се ангажира с тези правила в закон, но Лондон казва, че подобни разпоредби не са част от други търговски споразумения на ЕС и не се вписват в целта му да “си върне контрола” от Брюксел.

 

Великобритания освен това казва, че е независима крайбрежна държава и че няма да се откаже от риболовните си права. В същото време тя иска “правнообвързващи” задължения за достъп до пазарите на ЕС за важния си сектор за финансови услуги.

 

Срокове

 

Двете страни имат време до юни, за да договорят това, което преговорният екип на Лондон нарича “широките очертания на споразумение”, което да бъде завършено през септември. В противен случай Великобритания ще се насочи към по-хлабаво търговско споразумение в австралийски стил.

 

И двете страни заявиха, че искат сделката да бъде договорена преди края на преходния период – 31 декември 2020 г. Но предвид че никоя от тях не е съгласна дори с формата на разговорите, които ще започнат в понеделник, преговорите се очертава да бъдат битка на воли, а британският и европейският екипи вече се обвиняват взаимно, че са нарушили предишни договорки.

 

Финансови услуги

 

Великобритания казва, че иска “правно обвързващи” задължения за достъп до финансовия пазар на ЕС, съчетани с договорки за поддържане на доверието при промяна на правилата.

 

ЕС досега е говорил само за “доброволно” сътрудничество в областта на финансовите регулации.

 

Търговската сделка с блока трябва да осигурява “предвидима, прозрачна и благоприятна за бизнеса среда” за трансграничните финансови услуги, казва Великобритания. “Споразумението трябва да включва правно обвързващи задължения за пазарен достъп и честна конкуренция”, продължава документът.

 

Държавна помощ

 

“Споразумението трябва да гарантира, че държавните предприятия на Великобритания и ЕС ще действат по прозрачен начин и няма да дискриминират бизнеса на другата страна при покупка и продажба на търговските пазари”, се казва в документа, според който тези разпоредби трябва да се прилагат и за предприятията, в които държавата има значителен контрол чрез пълна, мажоритарна или миноритарна собственост.

 

Стандарти

 

“Споразумението трябва да включва реципрочни ангажименти да не се отслабва или понижава нивото на защита, позволено от трудовите закони и стандарти, за да се насърчат търговията и инвестициите”, се посочва в документа.

 

Според него освен това бъдещото споразумение трябва да признава правото на всяка от страните да определя свои собствени приоритети в областта на труда и да приема или изменя трудовото си законодателство.

 

Великобритания казва, че не трябва да се иска от нея да следва стандартите на ЕС и че споразумението с блока не трябва да ограничава данъчния ѝ суверенитет по никакъв начин.

 

Рибарство

 

Великобритания иска отделно споразумение за рибарството наред с търговската ѝ сделка с ЕС, с годишни преговори за разпределяне на общия улов.

 

Според правителството споразумението трябва да зачита британския статут на независима крайбрежна държава от края на тази година и да покрива достъпа до британски и европейски води, възможностите за улов и бъдещото сътрудничество по управлението на рибарството.

 

Великобритания няма повече да приема съществуващия механизъм за “относителна стабилност” за споделяне на риболовните квоти. Вместо това правителството иска да използва принцип, който е в основата на сделката за рибарството между ЕС и Норвегия и според Лондон по-добре отразява това къде живее рибата.

 

Спорове

 

В документа се казва, че няма да има роля на Европейския съд в механизма за решаване на спорове в споразумението.

 

Услуги

 

Посочва се, че споразумението трябва да осигурява “балансиран и реципрочен пазарен достъп” за услуги.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.