Лидерите на двата либийкси лагера ще подпишат примирие в Москва

Лидерите на двата либийкси лагера ще подпишат примирие в Москва

SHARE

Лидерът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар пристигна в Москва, където се очаква да подпише примирие с премиера на Правителството на националното съгласие Файез Сарадж.

Прекратяването на бойните действия в Либия беше съгласувано от президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган на среща в Истанбул миналата сряда. Файез Сарадж и Халифа Хафтар приеха примирието и то влезе в сила в 0ч. на 12 януари. Междувременно в руската столица се очаква да пристигнат и турските министри на външните работи и на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар.

Двамата ще обсъдят конфликта в Либия с руските си колеги – съответно Сергей Лавров и Сергей Шойгу. Припомням, че правителството на националното съгласие на Файез Сарадж поиска помощ от Анкара и на 2 януари Меджлисът разреши изпращането на турски военни в Либия.

По неофициална информация няколко хиляди бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ се сражават в редиците на маршал Халифа Хафтар. На пресконференция с канцлера Меркел в събота президентът Путин заяви, че дори и да има руски граждани в Либия, то те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.