SHARE

“Корупцията може да бъде победена! Не се отказвайте!”

Лаура Кьовеши към бившите си колеги и обществеността след отстраняването ѝ от Национална дирекция “Антикорупция” на 9.07.2018 г.

На този ден преди 46 години в малкото румънско градче Сфанту Георге, в семейството на прокурора Йоан Ласку и съпругата му Илияна, се ражда момиче, което те наричат Лаура Кодруца. В детско-юношеската си възраст Лаура се занимава активно с баскетбол и дори има вицешампионска титла при девойки до 16-годишна възраст на европейското първенство в Тимишоара през 1989 г. Любопитен факт е, че на полуфинала Румъния побеждава Съветския съюз, а на финала губи с една точка от Чехословакия. Спортът калява не само физиката, но и характера на Лаура, подготвяйки я да се справя хладнокръвно с бъдещите предизвикателства.

През 1995 г. госпожица Ласку завършва право в Университета Бабиш Боляи в Клуж. Същата година започва кариерата ѝ на прокурор в районния съд в Сибиу, после се премества в окръжния съд, а след това оглавява наказателното отделение на прокуратурата. През 2004 г. вече е в Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Сибиу, чийто главен прокурор става две години по-късно.

През октомври 2006 г. по предложение на правосъдния министър Моника Маковей Лаура Кьовеши е избрана за главен прокурор на Румъния на мястото на подалия оставка Илие Ботош. Това назначение е двоен прецедент – Лаура Кьовеши е най-младият главен прокурор (по онова време тя е само на 33 г.) и първата жена главен прокурор в историята на Румъния. През пролетта на 2013 г., няколко месеца след успешното приключване на втория ѝ мандат като главен прокурор, бившият премиер и тогавашен правосъден министър, социалдемократът Виктор Понта, предлага Лаура Кьовеши за шеф-прокурор на Националната дирекция “Антикорупция”, а кандидатурата ѝ е утвърдена от президента Траян Бъсеску. Не е ясно какви тънки сметки са си правили двамата видни политици с това назначение, но те очевидно са били без кръчмар, тъй като няколко години по-късно самият Понте и братът на Бъсеску са сред разследваните за корупция от НДА.

Само година след назначението ѝ НДА постига немислим дотогава успех, вкарвайки в затвора с окончателна 4-годишна присъда бившия премиер социалдемократ Адриан Нъстасе. За петте ѝ години начело на НДА са повдигнати обвинения на над хиляда души на публични длъжности, сред които двама бивши премиери, 14 бивши министри, 40 депутати (включително един евродепутат), четирима сенатори, 237 кметове, като в над 90% от случаите са постигнати осъдителни присъди. В държавния бюджет реално са върнати около три милиарда евро.

В края на 2016 г. социалдемократите се връщат на власт и започват масирана кампания за отстраняването на Лаура Кьовеши и ревизиране на законодателството и правомощията на НДА, за да спасят от затвор корумпираните политици и най-вече техния лидер Ливиу Драгня. Въпреки посочените по-горе впечатляващи резултати, въпреки че доверието към НДА достига 60% и е съизмеримо единствено с рейтинга на Румънската православна църква, на 9 юли 2018 г., след дълго отлагане, президентът Клаус Йоханис е принуден с решение на Конституционния съд да подпише указа за отстраняване на Лаура Кьовеши от НДА. 10 месеца по-късно, напук на изключително долните опити за дискредитиране от страна на румънското правителство, напук на повдигнатите ѝ скалъпени обвинения, Лаура Кьовеши е титулярният кандидат на Европейския парламент за поста европейски главен прокурор.
За дейността си Лаура Кьовеши получава високо признание не само в Румъния, но и по света. През 2016 г. “Рийдърс Дайджест” я определя като „Европеец на годината“, френският президент я награждава с най-високото френско отличие – „Ордена на Почетния легион“, а шведският крал я декорира с престижния „Орден на Полярната звезда“.

Всички тези факти, свързани със забележителната професионална кариера на прокурора Лаура Кьовеши, са широко известни, но в същото време не знаем почти нищо за човека Лаура Кьовеши. През 2002 г. Лаура Ласку се омъжва за младия архитект Едуард Кьовеши. За съжаление Лаура е отдадена изцяло на стремителната си кариера и не ѝ остава време за семейство и деца. Бракът ѝ е разтрогнат през 2007 г. По това време Лаура е вече главен прокурор и решава да запази фамилното име на бившия си съпруг, с което е известна в обществото. Това може би е и малък жест към Едуард за разочарованието му от липсата на достатъчно внимание през петгодишния им съвместен живот. Лаура е вярваща християнка, която стриктно спазва постите и десетте Божи заповеди. Особено е чувствителна към осмата (Не кради!) и следи много внимателно дали и политиците я спазват. Тълкуването ѝ на първата част на църковната догма „Отдавайте кесаревото кесарю, Божието Богу!“ е малко по-различно от това на официалната църква и Лаура въобще не се колебае да изпраща корумпираните кесари в затвора. Въпреки впечатляващите ѝ успехи и голямата ѝ популярност, съизмерима с тази на световните звезди от шоубизнеса, Лаура е изключително скромна и земна, чужда на всякаква суета. В личните си отношения е непринудена и естествена. Притежава свежо чувство за хумор и умее да се надсмива над себе си. Съхранява в смартфона си стотици карикатури, посветени на нейната особа, и без притеснение ги показва на приятелите си. Лаура е безкомпромисна към обектите на разследванията си, не изпитва никакво съчувствие към корумпираните политици, претръпнала е към всекидневния порой от злостни нападки към личността ѝ и в същото време е способна да се трогне и просълзи от подарена ѝ детска рисунка, посветена на нея.

На 17 март 2017 г. в зала „Средец“ на хотел „Балкан-Шератон“, на среща с представители на гражданското общество, организирана от Инициатива „Правосъдие за всеки“, Лаура Кьовеши разказва от първо лице за успешната борба с корупцията в Румъния. Наред със споделянето на изключително ценен професионален опит и технически подробности тя казва нещо много важно, което изглежда малко встрани от темата и на което като че ли не обръщаме достатъчно внимание:

„Най-тежката битка е битката с начина на мислене, с манталитета, битката с нежеланието за промяна в собственото ни съзнание. Защото, за да променим системата, първо трябва да променим самите себе си.“

В Румъния тази промяна се случва твърде бавно, докато едно наглед маловажно събитие не преобръща нещата. На 10 април 2002 г. 27-годишният прокурор Кристиан Панаит се самоубива, след като е дискредитиран професионално и смазан психически от прогнилата политико-съдебна система, защото при изпълнението на служебните си задължения се е подчинил на доказателствата и собствената си съвест, а не на указанията на корумпираните си началници. Трагичната му смърт е критичната капка, която прелива чашата на търпението на румънското общество и катализира промяната в съзнанието на румънските граждани, която пък прави възможна появата на личности като Моника Маковей, Лаура Кьовеши, Аугустин Лазар, Клаус Йоханис, които от своя страна започват да променят системата. Защо самоубийството на прокурора Николай Джамбов през 2000 г. не води до подобна промяна в България, е тема на друг, дълъг и много тъжен разговор.

Честит рожден ден, скъпа Лаура! Пожелаваме ти много здраве, щастие, любов и успехи в борбата с корупцията в Румъния и цяла Европа!

SHARE
Писател на свободна практика