SHARE

Преди малко повече от месец – на 16 юли 2018 г., Доналд Тръмп стоеше до Владимир Путин и заяви, че вярва повече на руския президент, отколкото на собствените си служби. На пресконференцията в Хелзинки президентът на САЩ засипа с комплименти руския му колега, чието военно разузнаване току-що бе обвинено в конспирация срещу Съединените щати. Обвинението дойде от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, което Тръмп нарича – и нарече на същата пресконференция “Лов на вещици”.

Трудно е за вярване, но само месец след този унизителен момент – може би най-унизителния в историята на САЩ, вчера на 21 август последва друг, още по-ужасяващ удар за президента на САЩ.

В два щата – Ню Йорк и Вирджиния – буквално в един и същи час двама ключови души за президента посрещнаха правосъдието. Мениджърът на кампанията му Пол Манафорт бе осъден по 8 обвинения във финансови и данъчни измами по делото му в Източния окръг на Вирджиния, докато личният му адвокат Майкъл Коен сам се призна за виновен по други 8 обвинения в Южния окръг на Ню Йорк.

Така Манафорт и Коен се присъдиняват към вече богатия списък на осъдени около президента. Съветникът по национална сигурност на Тръмп – ген. Майкъл Флин – също се призна за виновен за лъжливи показания пред ФБР за връзките си с Русия. Членът на външнополитическия екип на кампанията Джордж Пападополус също се призна за виновен – отново за лъжливи показания за връзките си с Русия. Това направи и зам.-мениджърът на кампанията Ричард Гейтс, чието сътудничество с разследването продължава. Наскоро разбрахме и че правният секретар на Белия дом Дон Маган е провел 30-часов разпит с Мълър, след като е мислел, че президентът ще се опита да натопи него за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, което по думите на Тръмп бе заради “онова нещо с Русия”.

 Обвиненията на Манафорт и Коен не бяха свързани с намесата на Русия в президентските избори. Поне не пряко. Делото на Манафорт касаеше службата му за украинския проруски диктатор Виктор Янукович, който се опита да разтрогне през 2014 г. споразумението с ЕС и да отправи Киев в обятията на Кремъл. През този период Манафорт е служил като негов съветник и е изпрал общо над $60 млн., за които не е плащал данъци в САЩ.

Съдебното жури не можа да се произнесе по всички обвинения, но по 8 от тях бе единодушно, че мениджърът на кампанията на Тръмп е виновен.

От друга страна, престъпленията на Майкъл Коен са най-разнообразни – включително две изборни финансови престъпления, свързани с това да плаща на любовниците на Тръмп да мълчат за аферите им с него. В САЩ не може да използваш недекларирани финанси, за да повлияеш на избори – това е незаконно деяние, за които Коен обяви, че е бил лично инсткруктиран от президента на САЩ да го извърши. Включително обвиненията не бяха повдигнати от специалния прокурор, а от нюйоркската федерална прокуратура.

Обаче на никого не убягва голямата картина. Примката започва да задушава Белия дом. Дотолкова, че адвокатът на президента Руди Джулиани във всяко свое интервю продава нова история:

От “няма никаква конспирация с Русия” до признанието, че е имало няколко срещи. От това, че когато Тръмп заяви на директора на ФБР да “остави  случая с Флин”, това било просто молба, до това, че такъв разговор изобщо не се е състоял. 

И най-впечатляващият коментар на Джулиани, изречен само тази неделя: “Истината не е истина”. Заемащ достойно място до оруелските коментари на този бял дом редом до – “Това са алтернативни факти”, изречено от Келиън Конуей през “Фактите се развиват”, изречено от другия адвокат на Тръмп Джей Секулоу до думите на самия президент:

“Това, което виждате, и това, което четете, не е това, което се случва.”

За религиозния култ на последователите на президента тези думи имат смисъл. Вчера обаче това, което Манафорт “видя, и това, което съдебните заседатели му “прочетоха”, бе точно това, което ще му се случи: той ще отиде в затвора навярно до края на живота си.

За Майкъл Коен “истината” се оказа “истина”, когато се изправи пред реалността, че може да прекара десетилетие в затвора и реши да сключи сделка с прокурорите. А сега адвокатът му – Лани Дейвис – заявява в ефир как Коен е готов да разкаже истината и за връзките на Тръмп с Кремъл.

Разкритията на частния разузнавател Кристофър Стийл (бивш служител на MI6, водил разследването за убийството на Литвиненко) разбрахме, че е възможно Коен да се е срещал с руски агенти в Прага, за да обсъждат конспирацията между Тръмп и Кремъл (включително част от съзаклятниците да се укрият в България). Все още – или поне преди месец – Коен отрича това да е вярно, но адвокатът му днес твърди, че клиентът му има уличаваща информация за конспирацията.

Интересен бе и коментарът на адвоката на Манафорт – Кевин Даунинг, който заяви, че след това дело “клиентът му проучва всички опции”. Манафорт го чака още едно дело за пране на пари този септември, а има силни индикации, че ще му бъдат повдигнати и нови обвинения в близките седмици – този път за конспирация с Русия.

Вчерашните новини бяха толкова драматични, че на новинарските предавания не им остана време да заяват как втори конгресмен, подкрепящ Тръмп, посреща корупционни обвинения по отделен казус.

Водят се и напълно отделни разследвания срещу секретаря по търговия Уилбър Рос и секретаря по околна среда Скот Прайът. 

Като типичен популист човекът, който обещаваше да “пресуши блатото” по време на изборите, се оказа заобиколен от блатни чудовища. 

Блатните чудовища, изглежда, са задминати единствено от броя “вещици” – които “ловът на вещици” на Робърт Мълър улавя.

SHARE