SHARE

Това е една история, която ме развълнува и разстрои за дълго време. Една история, която искам да разкажа на колкото се може повече хора.

Било е неделният следобед на 10 март 2014 година. Сръбският град Панчево, в парка “Народна башта”.

Десетгодишната Николина Вучетич както обичайно кара кънки по алеите на парка. Облечена е с яке, понеже времето е доста хладно.

В съседство има къща, в чийто двор в клетка стопаните държат своето куче – огромен булмастиф. За нещастие точно в този ден те са забравили да заключат вратата… Булмастифът, вероятно раздразнен от преминаващото с кънките си момиче, изскача, стрелва се към нея и захапвайки ръкава на якето й, я поваля на земята и започва яростно да върти глава.

По същото време в парка се разхождат 21-годишната Биляна Илич и нейният дакел Лео. Те също живеят в съседство и малката Николина често си е играела с Лео. Чувайки виковете за помощ от поваленото момиче, малкият дакел без никакво колебание се втурва и започва да лае и хапе по краката озверелия булмастиф. Започва неравна борба между смелото малко дакелче Лео и огромния мастиф. Това е достатъчно да разсея злия пес и Николина се възползва от момента, за да избяга и да бъде спасена от притеклите се вече наблизо свидетели в парка. Разтървават и кучетата. Дакелът Лео е изпохапан, целият в рани и кръв.

Идва линейка и отвежда пострадалото момиче. Обаждат се и на ветеринарна служба, но оттам им отказват помощ, защото повикването не е от стопанката на раненото дакелче, а от случаен свидетел!!!??!! Собственичката на Лео Биляна се обажда на друга ветеринарна клиника – “Спина”. Там правят всичко по силите си, за да спасят Лео. Раните са промити и превързани, даже на следващия ден той започва да се пробужда и да реагира… За съжаление получава сепсис и така малкият герой с храбро сърце Лео умира ден след героичната си постъпка.

Случката бързо придобива известност. Историята се разказва по всички сръбски медии, а скоро и по доста международни. Управата на град Панчево получава подписка от хиляди граждани, в която се дава идеята да бъде направен паметник за Лео. Местното дружество за защита на животните поема инициативата, намират скулптор и започва реализирането на проекта.

Година по-късно, на 20 юни, в парка „Народна башта“, близо до мястото на подвига му, се провежда официално и тържествено откриване на паметника на Лео. Присъстват стотици жители на Панчево и много деца. Плаща вдигат стопанката на Лео Биляна и оздравялата и пораснала с една година Николина.

Скулптурата е на самия дакел Лео в естествен ръст, а под него стои надписът:

За све мале хероje великог срца.“ „На всички малки герои със смели сърца“.

Биляна Илич казва, че този паметник е не само за нейния героичен Лео, а се посвещава на всички домашни любимци, които с постъпките си са станали герои.

Автор: Георги Георгиев – Ирландеца

Фейсбук страница, посветена на Лео

Видео с откриването на паметника на Лео

Текстът е препубликуван от блога на автора

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.